Stiinta

Stephen Hawking: Nu există găuri negre, ci găuri gri

Universul în care trăim este atât de vast și plin de mistere încât există posibilitatea certă ca niciodată să nu fie pe deplin descoperit. În ziua de astăzi, majoritatea fizicienilor au căzut de acord despre existența găurilor negre și au încercat să elaboreze diferite teorii care să explice comportamentul acestora.

Se presupune că o gaură neagră este un obiect astronomic limitat de o suprafață în interiorul căreia câmpul gravitațional este atât de puternic, încât nimic nu poate scăpa din interiorul acestei suprafeţe, cunoscută și sub denumirea de „orizontul evenimentului”. Nici măcar radiația electromagnetică (de ex. lumina) nu poate scăpa dintr-o gaură neagră, astfel încât interiorul unei găuri negre nu este vizibil, de aici provenind și numele. Gaura neagră are în centrul ei o regiune cunoscută și drept „singularitate”.

Această teorie pare să nu își mai găsească locul în cărțile de fizică pentru că de fapt găurile negre nu există. Cel puțin așa anunță o nouă lucrare elaborată de celebrul fizician Stephen Hawking.

„În teoria clasică se spune că nu există nicio scăpare dintr-o gaură neagră. Cu toate acestea, mecanica cuantică spune că informația poate scăpa dintr-o gaură neagră”, susține Hawking.

Acest fapt este unul incredibil pentru că astfel o gaură neagră nu există în esență, ci Universul este presărat de „găuri gri”, care conțin „ecrane de protecție” prin care informația poate intra și ieși.

Această abordare este una impresionantă pentru că acest proces cere o abordare în care se reunesc gravitația cu multe alte procese fundamentale ale naturii. În acest sens, Hawking crede că încă nu s-a ajuns la un asemenea nivel al înţelegerii, fapt pentru care abordarea corectă al principiilor găurilor negre sau mai nou gri nu rămâne încă un mister.

loading...

HAWKING 1 - Stephen Hawking: Nu există găuri negre, ci găuri gri

În noua teorie propusă de Hawking, lumina și materia sunt atrase într-o gaură gri, dar în anumite momente sau atunci când anumite legi ale fizicii se întâlnesc, lumina și energia pot evada la fel de bine cum au intrat.

loading...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top