Mistere

Stela din Montoro
Mistere

Stela din Montoro, un artefact misterios al cărui text nu poate fi descifrat

2views

Stela din Montoro este o placă misterioasă, acoperită cu simboluri pe care nimeni nu le-a putut descifra până în prezent.

Stela din Montoro este unul dintre cele mai misterioase artefacte descoperite pe Terra. Are o vechime de câteva mii de ani și este acoperită cu numeroase simboluri misterioase. Acestea au atras atenția specialiștilor încă din momentul în care a fost descoperită, dar nimeni, până în prezent, nu a putut să descifreze acest limbaj ciudat.

Artefactul se numeşte Stela din Montoro şi a fost descoperit într-un câmp agricol din sudul Spaniei. Experţii cred că simbolurile bizare gravate pe suprafaţa să ar putea reprezenta cea mai veche scriere din Peninsula Iberică. Cu toate acestea, nimeni nu a fost capabil să înţeleagă simbolurile, lăsându-i pe experţi bulversaţi. Stela conţine elemente care amintesc de alte simboluri care au fost găsite în întreaga lume, în locuri unde nenumărate forme ciudate, cercuri şi linii au fost gravate de civilizaţiile antice cu mii de ani în urmă.

 

Piatră are o înălțime de 1,5 metri și o lățime de circa 85 de centimetri. Arheologii susțin că simbolurile seamănă cu cele de pe “piatra Cochno” situată în Scoţia, care datează de cel puţin 5000 de ani.

Experţii cred că inscripţiile includ elemente ale unui scris paleo-hispanic, ale unui scris greco-iberian, ale unui scris proto-sinaitic şi ale unuia proto-canaanite, precum şi scrisuri epigrafice sud-arabe şi feniciene. Cu toate acestea, nimeni nu poate descifra acest limbaj misterios.

Loading...

Stela din Montoro a fost descoperită în 2002 de către un țăran. Acesta nu a băgat-o în seamă și a lăsat-o pe câmp până în 2004, când a fost observată de doi regizori. Aceștia au realizat că este vorba despre un artefact prețios și au predat-o Muzeul Arheologic din Montoro, unde a rămas timp de opt ani.

Piatra a fost analizată abia în 2012, când dr. Garcia Sanjuan de la Universitatea din Sevilla a aflat că simbolurile provin din diferite limbi. “Este foarte rar să găsiţi ceva de genul acesta – inscripţiile de pe această stelă nu pot fi citite. Ele par a fi o colecţie asortată de simboluri grafice luate din diferite scrisuri şi puse împreuna pe această piatră”, a declarat Dr. Sanjuan.

loading...