Steaua din Betleem, explicația fenomenului din ziua nașterii Mântuitorului

Steaua din Betleem, explicația fenomenului din ziua nașterii Mântuitorului

Conform tradiției biblice, Steaua din Betleem este astrul care a apărut în noaptea nașterii lui Iisus. Această stea i-a ghidat pe cei trei magi până la locul în care s-a produs marele eveniment. Ce a fost de fapt această stea?

Dacă timp de 2000 de ani, nimeni nu s-a îndoit niciodată că acest simbol ceresc nu a fost altceva decât o simplă stea, oamenii de știință susțin că povestea este mai complexă de atât.

Oamenii de știință din întreaga lume au încercat, de-a lungul timpului, să identifice momentul dar și corpul ceresc care a anunțat nașterea Domnului. Cu toate că teoriile emise de specialiști sunt multiple, chiar și în ziua de astăzi apariția acestei stele rămâne un mister neelucidat.

Steaua din Betleem, un mister modern

Povestea evanghelistului Matei despre steaua lui Mesia a captat fantezia oamenilor secole la rând. Au cugetat la ea atât profanii cât și specialiștii, iar rezultatul a fost o cantitate imensă de scrieri.

Că trebuie să fi fost vorba despre un fenomen ceresc de un fel foarte aparte se înțelege.fără echivoc din textul biblic. Dacă ne gândim la o lumină apărută brusc pe bolta cerească, atunci, cu excepția stelelor căzătoare, putem lua în considerare două posibilități, o cometă sau o stea nouă, o nova în limbaj de specialitate.

Steaua din Betleem

Oamenii de știință din întreaga lume au încercat, de-a lungul timpului, să identifice momentul dar și corpul ceresc care a anunțat nașterea Domnului. Cu toate că teoriile emise de specialiști sunt multiple, chiar și în ziua de astăzi apariția acestei stele rămâne un mister neelucidat.

În acest sens, mai multe teorii sunt considerate valabile, în funcție de factorii care s-au luat în considerare, dar și de momentul apariției astrului. Se presupune că fenomenul s-a produs în jurul anului 0 și cuprinde diverse aspecte.

Conjuncția planetelor?

În primul rând, cea mai vehiculată teorie este cea a triplei conjuncții a a planetelor Jupiter si Saturn în constelația Peștilor. Alinierea celor două planete în această constelație a dat impresia apariției unei stele care lumina atât de puternic. Această teorie a fost elaborată în 1606 de către celebrul astrolog Johannes Kepler.

Conform calculelor omului de știință, această triplă conjuncţie s-a produs în anul 7 d. Hr și a avut trei momente de maximă intensitate: pe 23 mai, la 3 octombrie si pe 4 decembrie. De asemenea, diverse texte antice susțin faptul că steaua magilor a putut fi observată pe cer timp de mai bine de 5 luni în anul 7 î. Hr.

Cu toate că lucrurile referitoare la steaua magilor sunt destul de clare, au mai existat și alți oameni de știință care au contestat această teorie. Ca si contra argument, ei sunt de părere că conjuncția a existat, dar în acest proces a intervenit și Luna, care se afla într-o fază de creșcent, motiv pentru care steaua magilor dădea impresia ca fiind divină.

Steaua din Betleem în textele antice

În anul 1925, savantul german Schnabel descifrează un text scris în cuneiformă și găsește o însemnare despre o conjuncție care a avut loc de trei ori într-un an, între Jupiter și Saturn, în anul 7 î.Hr., care a durat 5 luni și a putut fi observată foarte bine din spațiul mediteraneean.
Prima conjuncție a avut loc în februarie, a doua în octombrie, iar a treia în 4 decembrie.

Steaua din Betleem

Jupiter a fost considerată o stea a norocului, o stea regală, în tim ce, în tradiția evreiască, Saturn apără Israelul. O altă constatare interesantă se referă la domnia lui Irod. Conform documentelor, acesta a domnit între anii 40 și 4 î.Hr. Putem concluziona că, Christos trebuia să fie născut înainte de ultimul an de domnie al lui Irod.

Ziua de 25 decembrie ca zi de Crăciun este atestată documentar în anul 354 d.Hr., sub împăratul Iustinian, fiind considerată ziua de naștere a celor neînvinși. În baza acestor fapte, există rezerve cu privire la data și anul nașterii lui Christos. Cu toate acestea, cercetătorii ezit să se pronunțe.

Studii de specialitate

Grant Mathews, profesor de astrofizică teoretică și cosmogonie în cadrul Departamentului de Fizica de la Universitatea Notre Dame, susține că această istorie trebuie privită din diferite perspective.

Întrebările de la care pornesc aceste perspective sunt de unde a apărut această stea atât de strălucitoare și de ce doar în ziua în care s-a născut Iisus a strălucit atât de tare?

Mathews susține că în ziua în care s-a născut Iisus Soarele, Jupiter, luna, şi Saturn au fost aliniate în Berbec, în timp ce Venus a fost poziția în constelația Peşti, iar Mercur și Marte situate pe cealaltă parte, în constelația Taurului. Punctul central unde steaua a apărut este constelația Taurului, după care cei trei magi s-au ghidat.

Cum au fost ei conduși la ieslea unde s-a născut Iisus? Această întrebare rămâne încă fără un răspuns cert, dar este clar faptul că Jupiter a fost presupusa stea care a anunțat nașterea lui Iisus.

Mai mult de atât, astrologia ne învață că atunci când Jupiter devine foarte strălucitoare pe cer, de fapt anunță nașterea unui mare conducător.

Steaua din Betleem, o cometă?

O altă teorie speculativă, susține că steaua magilor a fost de fapt cometa Halley, care a fost vizibilă cu ochiul liber în anul 12 î. Hr. Această imagine a fost susținută cu tărie de către pictorul Giotto di Bondone, care a pictat celebrul tablouÎnchinarea Magilor”. Pictorul a înfățișat Steaua din Betleem precum o cometă, fapt care i-a împins pe iubitorii de artă să facă legătura cu cometa Halley, care s-a mai văzut ulterior ți în 1301.

Steaua din Betleem

Cometele luminoase cu o coadă care acoperea jumătate de cer erau considerate vestitori ai unor evenimente deosebite. Manuscrisele au furnizat un material uimitor de precis referitor la evenimente astronomice din ultimele milenii. Astfel, există însemnări ale sumerienilor, babilonienilor, egiptenilor, grecilor, chinezilor.

După asasinarea lui Cezar, în anul 44 î.Hr., pe cer a apărut o cometă. Înainte de sinuciderea lui Nero, în anul 66 d.Hr., pe cer a apărut o cometă luminoasă. Textele chinezești fac referire la apariția unei comete care a putut fi observată 63 de zile. Probabil că a fost vorba despre cometa Halley care apare o dată la 76 de ani.

Explozia unei supernove?

De asemenea, mai există voci care sunt de părere că steaua magilor ar fi fost explozia unei supernove de dimensiuni colosale. CU toate că această ipoteză pare interesantă, oamenii de știință nu au găsit nicio dovadă care ar putea s-o susțină.

Stelele noi sau novele suportă explozii atomice de proporții uriașe, în urma cărora se dezintegrează. Lumina lor acoperă strălucirea celorlalte stele. Textele vechi descriu două astfel de evenimente. Primul în anul 134 î.Hr., și al doilea în anul 173 d.Hr.

Steaua din Betleem rămâne un fenomen misterios, care din întâmplare sau nu, a coincis cu nașterea lui Iisus. Acest fapt poate fi considera o simplă coincidență, dar așa după cum spunea și Einstein, coincidenţele reprezintă modul în care Dumnezeu doreşte să rămână anonim”.


Ne găsești pe Facebook, pe pagina Cultură Generală, pe Grupul Cunoașterii sau pe canalul de Youtube, Efemeride TV!


 

Loading...
CATEGORIES

COMMENTS

Wordpress (1)
  • comment-avatar
    COSTIN Paraschiv 5 luni

    Eu am oprit o postare cu asta .Eu am scris STEAUA MAGILOR cum o numiți voi și multe generații din urmă NU a fost o stea NU a fost o planetă .A FOST ARHANGHELUL GAVRIL /GABRIEL / Era la distanță de una mie sau 2 sau 3 mii metrii înalțime și mergea înaintea celor 3 magi .A ajuns acolo după ea și sa oprit deasupra și lumina locul unde sa născut ISUS .ARHANGHELII POT LUA FORMA UNUI GLOB LUMINOS .Mi sa arătat pe CER sub forma de stea ARHANGHELII MIHAIL ȘI GAVRIL în 2005 pe 7 noembrie cu o seara înainte și anul 2006 la fel și știeam că erau ei .Așa și Magii la vremea aceia și pot so trimită mesaj mental am primit mesaj că ei sunt și altă dată am mentalizat de cei 4 ARHANGHELI care sunt STRĂJERII Pămîntului MIHAEL LA nord GABRIEL LA sud RAFAEL la est răsărit și URIEL la apus vest .Nu eram sigur de Uriel dacă este numele acesta dar sigur știeam de cei 3 și sau arătat o dată toți 3 prin a lumina și stinge ca un bec cu potențometru urcă coboră tensiunea .Și am avut multe revelații lumini care se aprindeau și se treceau ușor și care mergeu încet la inălțimi de 1Km pînă la 10KM .Ce sa scris pînă acum nui nimic adevarat și dacă țiai umplut mintea cu minciuni nu poți accesa adevăruri că ai luao raznă dacă aglomerezi mintea cu minciuni .Toți care au citite multe cărți cum sa cerut la scoală și au în minte multe rpostii nu vor mai avea nu mai au acces la lucruri sfinte și adevăr .Dacă Sfinții ar fi citit mizerii nu erau sfinți nu se luminau .Am zis în mintea mea o dată cînd am văzut o lumină mare mergînd incet jos la 500m și am cerut mental dacă e entitate de lumină ceva Sfînt să oscileze de 3 ori .Am cerut să facă de 3 ori semn fleș .Așa a fost .Și se deplasa de la nord la sud și am zis mental dar vreau să văd și de șa sud la nord și am văzut nu rețin exact dar ca timp a fost minim o oră .și nu eram cu ochii în sus dar ceva ma făcut să mă uit atunci era ca mesaj iată vine cum ai vrut .Era cam la ceeași înălțime .Iată un mister care îl numiți despre Stîngaci .Cum și de ce unii sunt stîngaci scriu cu stînga .Am primul copil fată și al doilea băiat .Cînd a început să mănînce singur vedeam că ia cu stînga și soțiea îi arăta să facă cruce și tot cu stînga și neam ținut de el și scrie cu dreapta cruce la fel și tot așa și un nepot dar aruncă cu piatra cu stînga .DE CE ???Mia zis soțiea că ia zis vorbea o femeela Maternitate că dacă prima dată la alăptat îi dai prima din stînga va fi stîngaci .De ce este un mister ? Faceți experiență pe mai mulți o dată și vedeți și gata cu misterul .Și tot așa /sau șotata/ cuma zis Mălăele voi numiți Icoanele care plîng ca făcătoare de minuni .Am văzut și știu că toate Icoanele cu MAICA DOMNULUI cu PRUNCUL în stînga au lacămat .Asta nui minune e o nemulțumire nui este în cinste că PRUNCUL este pictat în stînga .EL ȘADE DE DREAPTA TATĂLUI .Și restul mai contemlați și singuri .Am eu o experiență Am găsit un lănțic de la Vatican cu Maica Sfîntă și îl purtam în buzunar la haină și toate buzunarele sunt în stînga și aveam dureri și am primit în minte nu purta în stînga .de aici la fel și cu Icoane pictate cu Pruncul în stînga nui drept .Și iar un păcat mare la români .Sunt acele candele din plastic cu parafină ceară albă cu capac metalic .AȘA ACELEA UNII PUN o poză cu Maica Domnului și după ce ard le duce la loc spurcat la gunoi și voi toți le luați și vina e peste toți care le ia .Eu cred că voi aveți creere spurcate rău nu cumpăra nu o arunca țineo ca pe un bibelou .Dar nu o arunca la gunoi .