Descopera

Statuile din Insula Paștelui sunt acoperite cu petroglife misterioase

La 2000 de kilometri vest de Chile, pe Insula Paștelui, 887 de statui misterioase, denumite și moai, au atras atenția oamenilor de știință din clipa în care au fost descoperite și până în prezent.

Pentru o lungă perioadă de timp s-a crezut că există doar capetele, pentru că trunchiul statuilor era îngropat în pământ. Odată dezvăluit misterul din subteran, arheologii și istoricii au început să sape pentru a scoate la lumină frumusețea unor statui impresionante.

Mărimea statuilor variază de la 1 metru cea mai mică, până la 7 metri cea mai mare. Ele sunt îngropate în pământ până la gât și doar capetele se pot zări. Nu se cunoaște cauza pentru care au fost astfel îngropate, dar se crede că civilizația misterioasă care le-a construit a dorit să transmită un mesaj posterității.

Atunci când statuile au fost dezgropate, oamenii de știință au realizat că trupurile sunt acoperite cu petroglife necunoscute. Acestea sunt desenate fără a se păstra o linie clară. De asemenea pe statui s-a găsit și urme de pigment roșu, care, conform specialiștilor, era folosit de către oamenii primitivi pentru a-și picta corpurile. În acest caz, statuile moai ar putea să-i reprezinte în oglindă pe locuitorii antici ai insulei.

Un alt fapt interesant este că lângă fiecare statuie s-au descoperit oase umane. Acest fapt confirmă ideea că statuile erau de fapt o transpunere în posteritate a celui care a executat-o.

Multă vreme s-a considerat că insula a fost populată pentru prima dată în anii 300-400 era noastră, cam în aceiași perioadă în care oamenii au ajuns în Hawai. Datări recente prin metoda C14 (carbon radioactiv) au împins perioadele de colonizare din aproape întreaga Polinezie cu câteva secole mai târziu. Astfel acum este acceptat că primii coloniști ai insulei au sosit aici undeva între 700 și 1100 era noastră. Conform tradiției orale, prima așezare umană a fost ridicată lângă plaja Anakena.

statui insula pastelui - Statuile din Insula Paștelui sunt acoperite cu petroglife misterioase

Într-un studiu recent, realizat de arheologii Terry Hunt și Carl Lipo, se susține următoare idee: „Datările prin radiocarbon pentru cele mai timpurii straturi arheologice la Anakena conduc la concluzia că insula a fost colonizată relativ târziu, în jurul anului 1200. Impactul ecologic major asupra mediului precum și ridicarea statuilor monumentale au început foarte repede după ce insula a fost populată”.

loading...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top