Spiritualitatea și religia pot fi explicate cu ajutorul „genei lui Dumnezeu”

De-a lungul timpului, religia și știința au fost două pietre tari care s-au ciocnit ori de câte ori au avut ocazia. În timp ce religia oferea o perspectivă comună asupra existenței divinității, știința a încercat întotdeauna să demonstreze că relația om-creator este de fapt o percepție a creierului, care dispare în clipa în care moartea intervine.

La începuturile deceniului trecut, Dean Hammer, biolog molecular la Oxford University National Cancer, în urma cercetărilor efectuate, a reușit să demonstreze cu argumente pertinente, că omul îl percepe pe Dumnezeu cu ajutorul unei gene. Această a fost numităgena lui Dumnezeu” și datorință influenței sale, nivelul de spiritualitate diferă de la individ la individ. Creierul reacționează pozitiv atunci când cei doi neurotransmițătorii de la nivelul sistemului nervos, dopamina și serotonina, se regăsesc în cantități suficiente și astfel se stabilește nivelul percepției spiritualității.

Hammer susține că gena Vmat2 saugena lui Dumnezeu” se face responsabilă cu reglarea cantității de serotonină și dopamină pentru fiecare individ. Cu cât acest nivel este mai mare, cu atât persoana atinge un nivel mai ridicat al spiritualității, iar apropierea de Dumnezeu este una mai mare.

Studiile care l-au împins pe cercetător către o asemenea teorie au fost efectuate pe gemeni. Dacă până atunci se credea că nivelul spiritualității este conferit de mediul social sau de nivel intelectual al fiecărei persoane, Hammer a observat că această teorie este parțial incorectă. De exemplu, în cazul gemenilor monozigotici nivelul de spiritualitate este unul asemănător, în timp ce gemenii fraternali dețin perspective diferite despre tot ceea ce înseamnă religie. Acest fapt se explică, în primul caz, că genele sunt asemănătoare, iar în al doilea caz, ele diferă. În acest context, nivelul spiritualității indivizilor nu este redat de mediul social în care s-au dezvoltat, ci pur și simplu de nivelul serotoninei și al dopaminei din organism.

Un alt mare cercetător, Francis Crick, descoperitorul structurii ADN, era de părere că în corpul uman se regăsesc mai multe structuri coerente care stabilesc schema sufletului și a conștiinței. Această descoperire a fost efectuată în formă incipientă și odată cu dispariția omului de știință a fost uitată. Cert este faptul că foarte muți specialiști sunt de părere că orice percepție a omului, chiar și cea spirituală sau mistică, este reglată din creier și astfel tot ceea ce simțim sunt până la urmă simple iluzii, care ar putea să nu existe cu adevărat în realitate.

om dumnezeu

În cazul în care aceste teorii vor fi aprofundate, probabil că se va putea face o legătură stranie între descoperirile științifice și filosofia budistă sau cea Zen, care susține că întreaga viață este o mare iluzie.În acest fel, religia ar putea să se contopească o dată pentru totdeauna cu știința și ambele să conlucreze pentru descoperirea adevărurilor care se pare că sunt ascunse dincolo de percepțiile noastre.

Loading...loading...
S-ar putea să-ți mai placă și