Descopera

SPECTRUL BROCKEN, silueta misterioasă de pe cer

Mulți dintre noi au fost martorii unui fenomen misterios și care fascinează. Fenomenul se produce, mai ales, în munți. Propria siluetă să-ți fie proiectată pe cer, în mijlocul unei aureole.

Pasagerii din avioane au fost martori la astfel de fenomene, când în mijlocul unei aureole au observat o siluetă, un spectru.
Acest fenomen este observabil, în special, în Germania, pe vârful Brocken, 1142 metri. Vârful Brocken este considerat un loc al vrăjitoarelor și din cauza faptului că în zonă cresc multe anemone, florile vrăjitoarelor.

Chiar Goethe alege pentru Faust ca loc de întâlnire a vrăjitoarelor muntele Brocken, când sărbătoresc Noaptea Valpurgiei.
Primele astfel de apariții au fost consemnate în documente din 1797. Spectrul avea formă umană, avea dimensiuni mari și era înconjurat de culori, care formau o aură.

Același fenomen a putut fi observat și în Anzii Cordilieri. Capul spectrului era înconjurat de mai multe cercuri luminoase. Acest fenomen poate fi observat dimineața sau la apusul soarelui. Aceste apariții sunt considerate divine.

În China, aceste apariții sunt numite lumina lui Budha. Occidentalii le numesc Gloria. Specialiștii explică acest fenomen prin proiecția unei umbre a unui obiect sau persoane pe un nor. Umbra apare mărită și se poate observa atunci când persoana se află între soare și un nor. Fenomenul apare foarte rar, dar este spectaculos.

GlorieA este un fenomen optic complex și apare numai atunci când sunt îndeplinite anumite condiții. Fenomenul este creat de refracția și dispersia luminii atunci când soarele este în spatele observatorului uman.

Numele de GloriA se referă la haloul de sfânt care se formează în jurul capului umbrei. Acest fenomen a fost observat și pe Caraiman. Prin spectaculozitatea sa, fenomenul a atras atenția cercetătorilor care au constatat că, umbrele gigantice se mișcau datorită mișcării norilor și sunt înconjurate de halouri.

SPECTRUL-BROCKEN SPECTRUL BROCKEN, silueta misterioasă de pe cer

Explicația științifică rămâne un subiect controversat, deoarece optica geometrică nu oferă o soluție pentru rezolvarea misterului.

loading...
Comments
To Top