The news is by your side.

Socant: Ghetarii din Groenlanda se topesc in totalitate

0

Imagini incredibile surprinse de trei sateliţi demonstrează faptul că gheţarii din Groenlanda sunt pe punctul de a se topi. Este pentru prima dată în istoria omenirii când gheţarii se topesc pe timul verii în totalitate. Acest fapt provoacă agitaţie mare în lumea oamenilor de ştiinţă care iau în considerare un scenariu sumbru pentru viitorul planetei noastre.

Semnalul de alarmă tras de cercetători este unul apocaliptic pentru că în prima fază, se va înregistra o creştere fără precedent al nivelului mărilor, iar apoi întreg ecosistemul va fi afectat. În viitorul nu foarte îndepărtat modificările climatice vor fi resimţite în mod dramatic, iar posibilitatea ca viaţa să fie pusă în pericol va creşte considerabil.

După 30 de ani de observaţie, este pentru prima dată când se produce topirea în totalitate a gheţarilor. Până acum doar jumătate dintre aceştia intrau în procesul de dezgheţare, dar datorită încălzirii globale proeminente situaţia generală s-a schimbat dramatic. Atunci când unul dintre specialişti a consultat datele cât şi fotografiile a crezut că s-a produs o eroare majoră, dar spre surprinderea tuturor datele erau corecte din toate punctele de vedere.

„Era extraordinar. Am pus la îndoială rezultatul căci am crezut că există o eroare”, a declarat Son Nghiem, unul dintre cercetătorii NASA.

ghetarii Socant: Ghetarii din Groenlanda se topesc in totalitate

Topirea s-a produs extrem de repede, dacă la data de 8 iulie doar 40% din masa gheţarilor era topită, la sfârşitul lunii trecute procentul a ajuns la 97%.

NASA a lansat hărţi colorate arătând schimbările dramatice dintre 8-12 iulie. Porţiunile cu roz arată zonele în care se topesc gheţarii.

Daca ți-a plăcut articolul nu uita de grupul nostru secret pe Facebook. Hai si tu acum!

 

loading...
S-ar putea să-ți mai placă și