Soarele se apropie din nou de un minimum solar. Mica epocă de gheață ar putea veni după 2020

Soarele se apropie din nou de un minimum solar. Mica epocă de gheață ar putea veni după 2020

Soarele se apropie din nou de un “minim solar”, ceea ce înseamnă scăderea temperaturii pe Terra în decursul anilor următori. Este vorba despre o activitate ciclică, prin care trece Soarele și care s-a mai produs între anii 1645 și 1715. Atunci Terra a trecut printr-o mini-glaciațiune, cunoscută și sub numele de Minimul lui Maunder.

Minimul lui Maunder

Minimul lui Maunder este perioada de 70 de ani ( 1645 și 1715) în care Soarele a rămas fără pete și temperatura globală de pe Terra a scăzut cu o medie de 1,3 grade celsius. Aceasta este perioada, pe care specialiștii o numesc mini-glaciațiunea de pe Terra.

Specialiștii susțin că 2018 a fost anul cu numărul cel mai mare de zile în care pe Soare nu au existat petele solare. Pornind de la această constatare, se crede că acesta este semnalul de alarmă care anunță o altă perioadă, în care se va experimenta minimul solar.

Valentina Zharkova, specialist în cadrul Universității Northumbria, susține că în anii următori va scădea considerabil activitatea solară. Se presupune că în următorii ani activitatea magnetică a Soarelui va scădea brusc, iar pe Terra se va petrece ceva similar cu o mică glaciațiune.

Petele inexistente

Această teorie este încă nedemonstrată, dar fotografiile realizate de NASA arată că petele de pe Soare au dispărut.

Potrivit SpaceWeather, activitatea petelor solare este ca un pendul, care se rotește înainte și înapoi într-o perioadă de 11 sau 12 ani. Un alt fapt ciudat este că activitatea solară pară să scadă brusc, fenomen care nu a mai fost văzut în ultimii 10.000 de ani.

Petele inexistente

Meteorologul britanic Paul Dorian a avertizat că scăderea bruscă a activității solare poate semnala sosirea unei alte ere glaciare de scurtă durată: „Dacă istoria ne învață ceva, este corect să spunem că activitatea solară slabă pe o perioadă prelungită de timp poate avea un impact asupra răcirii temperaturilor globale în troposferă, care este stratul atmosferei Pământului în care trăim cu toții “.

Valentina Zharkov susține că această perioadă nu poate fi definită încă, dar între anii 2020 și 2050 putem să ne așteptăm oricând la producerea unei mici ere glaciare.

Mica era glaciară

Mica era glaciară, care a avut loc între anii 1645 și 1715, a produs ierni foarte friguroase și lungi în emisfera nordică. Există numeroase mărturii cu privire la ceea ce s-a întâmplat în acei 70 de ani.

Râul Tamisa și canalele din Țările de Jos înghețau des în timpul iernii, oferind posibilitatea de a le traversa, de a patina deasupra și chiar de a organiza târguri pe gheață. Zona de ghețari care înconjura Islanda s-a extins pe mai mulți kilometri, de jur împrejurul insulei, împiedicând complet accesul navelor în porturile islandeze. Același fenomen s-a petrecut și în Groenlanda.

S-a consemnat faptul că ghețarii din Alpii elvețieni s-au mărit atât de tare încât au distrus numeroase sate.

În iarna anului 1780, portul New York a înghețat atât de puternic încât se putea traversa pe jos de la Manhattan până la Staten Island.

loading...
CATEGORIES
TAGS
Share This