SOARELE, ACTIVITATE MINIMĂ. INTRĂM ÎNTR-O MINI ERĂ GLACIARĂ?

SOARELE, ACTIVITATE MINIMĂ. INTRĂM ÎNTR-O MINI ERĂ GLACIARĂ?

Intrăm într-o perioadă în care Soarele va avea o activitate minimă. Acesta este mesajul transmis de experți. În anul 2018, au existat doar 191 de zile în care astrul nu a prezentat pete solare. Ne îndreptăm către un minim în care activitatea Soarelui va fi la nivel de 59%.

Într-o perioadă de 11 ani, Soarele atinge un maxim și un minim în activitatea sa. Minimul solar este cauzat de diminuarea undelor magnetice. Astrul a înregistrat ultima activitate de minim solar în anul 2009.

Experții atrag atenția că începând cu anul 2020 vom intra într-o perioadă cu temperaturi mai scăzute, o mini eră glaciară. Cea mai lungă perioadă de acest tip a durat 70 de ani, între anii 1645 și 1715. Această perioadă a fost numită minimul lui Maunder. Temperaturile la nivel mondial au scăzut cu 2 grade Celsius.

Profesorul Valentina Jerkova susține că activitatea Soarelui va scădea cu 60%, în condițiile în care două valuri solare se vor anula reciproc.

În perioada cuprinsă între 1645 și 1715, Tamisa a înghețat, Marea Baltică a fost plină de ghețuri, astfel încât, armata suedeză a putut trece și invada Danemarca. Islanda a fost înconjurată de ghețari, iar același fenomen s-a înregistrat în Groenlanda. În Etiopia și Mauritania, zăpada avea câțiva metri înălțime. Cea mai friguroasă iarnă din ultimii 500 de ani este cea considerată dintre anii 1708-1709.

În timpul scăderii activității solare, activitatea vulcanică s-a întețit. Sfârșitul acestei perioade a avut loc în anul 1850, când clima a reînceput să se reîncălzească.

În tipul minimului solar, activitatea magnetică scade extrem de mult, iar petele solare nu mai pot fi observate. Cauza acestor cicluri solare nu este pe deplin înțeleasă de specialiști.

 
Dacă ți-a plăcut articolul nostru, nu uita să dai un LIKE paginii noastre de Facebook. Astfel, vei primi toate articolele de Cultură Generală!
 
CATEGORIES
Share This