Sistemul solar haotic! În viitor, Terra se va ciocni cu Marte

Un articol, publicat în revista de specialitate Scientific American, arată că Marte ar putea să se ciocnească cu Terra din cauza sistemului solar haotic, în care planetele își schimbă constant orbitele.

Stephen Meyers, inginer astronom în cadrul Universității din Wisconsin, a elaborat o lucrare științifică prin care demonstrează că atât Marte, dar și Terra își schimbă orbitele. Acest fenomen este unul cât se poate de real, în același timp misterios și este posibil să se datoreze sistemului solar, care este haotic.

Orbitele celor două planete se modifică în funcție după un model ciclic. Specialiștii au reușit să calculeze această modificare cu ajutorul ciclurilor climatice vechi. Ideea cea mai interesantă se referă la faptul că până în urmă cu 85 de milioane de ani, Terra își modifica orbita o dată la 1,2 milioane de ani. În ultimii 85 de milioane de ani, Terra și-a modificat orbita o dată la 2,4 milioane de ani, ceea ce semnifică faptul că această orbită oscilează, când este eliptică, când circulară.

Totuși există anumite momente când orbitele celor două planete se vor intersecta. Acest fapt a fost descoperit în urma unei simulări pe calculator de specialiștii de la Universitatea din Wisconsin. Meyers susține că impactul celor două planete este unul iminent, doar că momentul când se va produce va fi departe în viitor.

Teoria sistemului solar haotic a fost realizată de Jacques Laskar în 1989 și se bazează pe variațiile orbitelor planetelor. Acesta poate fi și motivul pentru care clima s-a schimbat de nenumărate ori pe Terra în ultimele milioane de ani.

Loading...

Descoperirile făcute de Meyers si colegii săi au numeroase implicații. În primul rând nu avem de ce să ne facem probleme pentru un impact între cele două planete pentru că probabil omenirea nu va exista când va veni momentul acela, în al doilea rând specialiștii pot data cu precizie momentul formării anumitor roci de pe Terra, dar pot prognoza evoluția climaterică de pe planeta noastră. 

loading...
S-ar putea să-ți mai placă și