The news is by your side.

SIRENELE, LEGENDĂ SAU REALITATE?

0

Sirenele sunt cunoscute în toate culturile lumii. Sunt femei de o rară frumusețe, cu părul format din alge sau de culoare verde. Cântecul lor suav atrage marinarii care plonjează în apă și în final mor.

Acolo unde nu sunt repere, sirenele conduc vapoarele aflate în derivă. Sunt numeroase textele din Evul Mediu care descriu întâmplări cu sirenele și faptul că apariția lor era frecventă pe coastele englezești și australiene.

Cristofor Columb a consemnat în jurnalul său, că în drum spre America, a întâlnit trei sirene care aveau chip de om. Marinarii cunosc faptul că sirenele nu sunt numai malefice. Ele îi previn de pericole, furtuni, recifuri.

În Bretania există cutuma în rândul marinarilor că întâlnirea cu o sirenă, înseamnă că o furtună violentă se va porni. Morganii sunt partenerii masculini ai sirenelor care atrag în apă fetele care se găsesc pe vapor. Este celebră legenda sirenei numită Lorelei, de o frumusețe extraordinară și cu o voce de cristal, care ademenește marinarii care navighează pe fluviul Rin.

Cei care ascultă cântecul lui Lorelei vor sfârși tragic. Vaporul se va scufunda. Cercetătorii și-au pus întrebarea, dacă dincolo de legende, sirenele există cu adevărat? În secolul al XIX-lea un celebru circ din Europa a făcut furori expunând corpul unei sirene. Aceasta avea șase metri.

Există un mamifer marin care se numește dugong și are alura unei sirene. Dugongul înoată vertical, precum omul, torsul fiind în afara apei. În Antichitate, sirena era o femeie pasăre care zbura. Odată cu creștinismul, apar și primele istorii și întâmplări cu sirenele, femei pește.

Sirenele sunt nereide, adică fiicele Dumnezeului mării. În alte culturi ele poartă numele de ondine iar masculii triton. În anul 1883, trei marinari care navigau în apele Scoției au capturat un straniu animal marin, lung de un metru, al cărui corp semăna cu cel al unui om.

Timp de trei ore, ciudata creatură a scos niște sunete ciudate. Jumătatea inferioară a corpului se termina cu o coadă. În anul 1900, Alexander Gunn se plimba pe o plajă din Scoția. La un moment dat, a zărit pe o stâncă un mamifer, jumătate corp de om, jumătate pește.

Declarațiile lui Gunn au fost considerate fantasmagorii. În anul 1997, oceanografii au descoperit printre cadavrele de balenă care eșuaseră pe o plajă, un corp al unui mamifer, necunoscut, care semănă cu fabuloasa creatură, numită sirenă.

Specialiștii nu au reușit să identifice cărei specii aparține creatura. Mările și oceanele au multe mistere pe care omul nule-a dezlegat, încă.

Daca ți-a plăcut articolul nu uita de grupul nostru secret pe Facebook. Hai si tu acum!

loading...
S-ar putea să-ți mai placă și