Sindromul Stockholm, legatura de dragoste dintre victima si rapitor

Sindromul Stockholm definește unul dintre cele mai interesante comportamente umane într-o perioadă de criză. Nu se cunoaște pe deplin modalitatea sa de funcționare și nici cauza pentru care se declanșează, dar cu toate acestea sindromul Stockholm este din ce în ce mai des întâlnit.

Psihologii îl descriu precum o legătură stranie care se formează între victima răpită sau captivă și răpitor. Persoanele captive încep în a se identifica cu răpitorii, ca și un mecanism defensiv, din teama de violență. Atunci când o persoană este luată ostatică este privată de orice drept la viață, adică nu are voie să se miște, să vorbească, să mănânce sau să meargă la toaletă. După mai multe ore sau zile, atunci când agresorul începe să se simtă confortabil în situația sa și simte că deține controlul total asupra victimelor sale, le oferă acestora diverse drepturi.

În acel moment e crează o legătură stranie între victimă, care pentru a-i mulțumi atacatorului începe să dezvolte sentimente de atașament sau chiar de dragoste față de acesta. Psihologii aseamănă această legătură precum cea între mama și copilul său. Probabil că dependența victimei de atacator provoacă și dezvoltă sentimente incredibile de iubire necondiționată.

Drept consecință, victima devine hiper-vigilentă în privința nevoilor răpitorului și neștiutoare în privința propriilor nevoi. Separarea de răpitor devine tot mai grea pentru victimă, întrucât ar pierde singura relație pozitivă formată – cea cu răpitorul.

Cazul celebru care a ridicat pentru prima dată problema acestui sindrom s-a petrecut în Stockholm, unde un bărbat înarmat, Jan-Erik Olsson, a pătruns înarmat într-o bancă. Incidentul s-a petrecut pe 23 august 1973 și atacatorul a luat mai mulți ostatici. După cinci zile de criză, sindromul Stockholm a început să-și facă simțită prezența. În momentul în care Olsson și-a lăsat ostaticii să meargă la baie, poliția a vrut să-i salveze, dar aceștia au refuzat și s-au întors în sala în care se afla călăul. Mai mult de atât, una dintre femeile captive, a declarat ulterior că nu îi era deloc frică de Olsson, ci de poliția care încerca s-o salveze.

Nu mi-e deloc frică de Clark şi de celălalt tip. Mi-e frică de poliţie. Înţelegeţi asta? Am încredere deplină în ei. Mă credeţi sau nu, dar am petrecut clipe frumoase aici„, a declarat femeia.

Loading...

Jan-Erik Olsson a fost arestat într-un final, dar surprinzător persoanele pe care le-a avut ostatice l-au vizitat de nenumărate ori în pușcărie. Atunci când a fost eliberat, a fost așteptat la poarta închisorii de foștii săi ostatici.

rapire

Sindromul Stockholm este unul dintre cele mai interesante deviații de comportament pe care îl poate avea omul și din această cauză este intens studiat. Legătura dintre victimă și atacator se pare că rămâne una puternică pe viață și nimeni nu o poate rupe.loading...
S-ar putea să-ți mai placă și