Take a fresh look at your lifestyle.

Sindromul Cotard, boala care te duce in lumea mortilor

Un pacient, cu o poveste de viață impresionantă, a decis să-și facă publică drama prin care trece. El suferă de sindromul Cotard, care i-a atacat creierul în așa fel încât a început să creadă că e mort. Într-o dimineață, chiar fără să-și dea seama, pacientul anonim s-a trezit și a crezut că este mort, chiar dacă semnele vitale existau.

Medicii l-au diagnosticat cu sindromul Cotard. Pacientul intrase deja într-o stare de depresie avansată și a încercat de mai multe ori să se sinucidă. De cele mai multe ori le spunea fie medicilor sau apropiaților că creierul său nu mai funcționează sau lipsește și nu mai vede rostul să trăiască. Bărbatul s-a lăsat de fumat, de băut și refuza cu vehemență să mai mănânce.

O legătură stranie și apropiată de cei din cimitir a fost permanent resimțită de pacientul diagnosticat cu sindromul Cotard. El refuza să mai vadă oamenii pentru că nu îi aduceau nicio bucurie și cel mai bine se simțea printre morți, pentru că era deja mort.

Sindromul Cotard este o tulburare mentală rară în care oamenii trăiesc cu o convingere delirantă că aceștia sunt morți, fie figurativ sau la propriu, nu există, sau sunt în stare de putrefacție, sau și-au pierdut sângele sau organele interne. În cazuri rare, acesta poate include credința de nemurire. O persoană care suferă de acest sindrom trece prin anumite stări emoționale greu de înțeles și ajunge să trăiască într-o lume ireală, în care are convingerea că nu există. De cele mai multe ori, cei suferinzi de acest sindrom au senzația că unele părți ale corpului le lipsesc și chiar anumite organe interne.

Primul pacient întâlnit cu această boală s-a numit Mademoiselle X și a fost descoperit în 180 de către Jules Cotard, un neurolog francez. Femeia suferea de tulburări grave și susținea cu vehemență că ea nu mai poate muri pentru că este moartă, cauză pentru care a refuzat să se mai hrănească. În cele din urmă a murit de foame.

sindrom cotard

Loading...

Ultimele studii arată că cei suferinzi de sindromul în cauză prezintă anumite modificări ale creierului, care se comportă exact la fel ca atunci când se află în stare vegetativă. Astfel, pacientul se află ca într-un vis permanent, detaşându-se constant de realitate și mediul în care și-a dus cândva existența.

 

loading...

Comentariile sunt închise.