SINCRONICITATE SAU HAZARDUL NECESAR

Psihiatrul elvețian Carl Gustav Jung numea coincidențele sincronicitate. A fi receptiv la aceste evenimente venite prin hazard, sau nu, legate prin sens și nu prin cauză, înseamnă a rafina intuiția, spunea Jung. Hazardul în opinia noastră are o probabilitate mică de a se produce și totuși!

Vă reamintesc întâmplarea cu actorul Anthony Hopkins care a căutat luni de zile o carte anume, prin librării. Într-o zi, găsește pe o bancă din parc acea carte. Ce ar mai fi de spus? Pentru Jung hazardul necesar nu este întâmplător. El este legat de sens și nu de cauză și este un răspuns al universului la o dorință conștientă sau inconștientă, care transcede spațiul și timpul. Jung susținea că popoarele orientale sunt mult mai deschise noțiunii de hazard, față de occidentali.

Abraham Lincoln, fost președinte al SUA, povestea despre o întâmplare din tinerețea sa. Într-un moment de derivă din tinerețea sa, nu știa pe care drum să-și clădească cariera, cumpără de la un sărac un butoi, pe care a dat un dolar. A depozitat butoiul într-o magazie și a uitat ceva timp de el.  La un moment dat, deschide butoiul și găsește cărți de drept. Așa a ajuns să studieze dreptul și să ajungă președinte.

Elias Howe a inventat în secolul al XIX-lea mașina de cusut. Avea o singură problemă. Ce fel de ac trebuia construit pentru ca firul de ață să treacă în același timp prin ac și țesătură? Are un vis cu aborigeni africani, care aveau în mâini niște sulițe ciudate. Așa a fost inventat acul de la mașina de cusut. În anii 30, într-un cartier din Detroit, Joseph Figlock trece pe stradă și aude un țipăt. Deasupra lui, vede un copil care căzuse de la etaj. Întinde mâinile și-l prinde. Un an mai târziu, trecând prin aceeași zonă, scenariul se repetă, cu același copil, pe care îl salvează a doua oară.
Un alt caz extraordinar, este cel al unor copii gemeni, născuți în Ohio. Copii au fost abandonați și au fost înfiați de două familii diferite, fără să se cunoască.

Fiecare s-a numit James, au avut același servici, s-au căsătorit cu două tinere care se numeau Linda, fiecare a avut doi copii, pe care i-a chemat James și Alan, fiecare a avut un câine, pe nume Toy, au divorțat în același an și s-au recăsătorit cu persoane care s-au numit Betty. Putem să ne întrebăm dacă este nebunie sau normalitatea poate îmbrăca și forma aceasta?

Loading...

Și ca totul să fie perfect, au murit în același an, ambii într-un accident de mașină. Toate acestea s-au întâmplat fără să se cunoască. Aceste lucruri au fost aflate la mulți ani, după moartea lor. Anthony Hopkins, celebrul actor, lucra la filmul Fata de pe strada Petrovka. Cutreieră în Londra, librărie cu librărie, căutând cartea lui George Feifer, care îi era necesară ca sursă de inspirație pentru film.

În ciuda căutărilor sale nu o găsește în librării. Găsește cartea pe o bancă dintr-un parc. Ia cu el pe platoul de filmare cartea, unde se întâlnește cu realizatorul filmului, George Feifer. Acesta era supărat pentru că împrumutase cartea unui prieten și acesta o uitase pe o bancă în parc. Era supărat pentru adnotările pe care le făcuse în carte, cu privire la film, și nu le mai putea reconstitui. Hopkins i-a oferit cartea.

O altă întâmplare la fel de interesantă este cea a unui ofițer care în 1918, aflându-se pe câmpul de luptă este lovit de un fulger. Rămâne paralizat de la mijloc în jos. În 1924, se mută în Detroit și în momentul în care se afla în grădina casei, se declanșează o furtună, un nou fulger și este paralizat pe toată partea dreaptă. Încep sedințele de recuperare și în 1930, reușește să meargă din nou. Un nou fulger îl atinge, în momentul în care se afla lângă un copac. De această dată, fulgerul a fost fatal.

synchronicity 1

În 1936, mormântul său este distrus de un fulger. Morgan Robertson a fost scriitor american, care în 1898, scrie cartea Naufragiul Titanicului. Câțiva ani mai târziu, se produce tragedia care este identică cu cea descrisă în carte.
În anul 1914, publică cartea În afara spectrului, în care vorbește despre două bombe atomice, cu care americanii vor ataca două orașe japoneze. La sfârșitul celui de-al Doilea Război mondial, se întâmplau evenimentele tragice de la Nagasaki și Hiroshima.loading...
S-ar putea să-ți mai placă și