Mozaic

SIDA, STIGMATUL CARE IZOLEAZĂ ȘI UCIDE

Timothy Brown este singura persoană din lume care s-a vindecat de SIDA. În anul 1995, Brown este depistat ca fiind seropozitiv. Timp de 12 ani s-a luptat cu această boală necruțătoare.

În anul 2006, descoperă că suferă de leucemie. Medicul său Gero Hutter îi explică faptul că numai un transplant de măduvă îl mai poate salva.

Hutter vine cu ideea de a schimba întreg sistemul imunitar al pacientului. Operația a avut loc în anul 2007 și a fost un succes. După 13 zile, Brown și-a reluat munca și analizele erau perfecte. Au așteptat timp de patru ani pentru a face anunțul oficial și a fi siguri că boala nu a recidivat.

În iulie 1981, jurnalul New York Time publica un articol despre o boală misterioasă care a fost depistată la persoanele homosexuale. Boala nu avea încă un nume, în schimb, erau prezentate simptomele bolii, pneumonii, leucemie, infecții bucale, scăderea imunității.

Câteva luni mai târziu, medicii descoperă că boala se poate transmite și prin transfuzie de sânge. În anul 1982, in SUA sunt depistate 251 de persoane seropozitive, dintre care 99 au decedat la scurt timp.

Se spune că primele cazuri au fost depistate în Congo, în anul 1950. În următorii 10 ani, boala s-a extins în Africa cu o viteză nebănuită.
Statisticile arată că in anul 2016, în lume erau aproape 40 milioane de persoane seropozitive.

loading...

Acum 20 de ani, celebrul baschetbalist Magic Johnson anunta că are SIDA. Pe atunci, speranța medie de viață era de 4 ani. După anunț, Johnson s-a retras din sport și a început o lungă bătălie cu boala.

Pentru că era foarte înalt și medicii nu ştiau să dozeze tratamentul, Johnson lua și câte 15 medicamente pe zi. În anul 2005, fostul preşedinte Nelson Mandela a anunțat că fiul său cel mare a murit de SIDA. Atunci, el a făcut apel la înțelegere, acceptare și recunoaștere a bolii în mod public.

După anunţul lui Mandela, Chris Smith, ministru al culturii din Marea Britanie, a declarat că este seropozitiv din anul 1987. În 24 noiembrie 1991, murea Freddy Mercury care a fost cel mai mare solist vocal din toată istoria rock-ului. Avea 45 de ani. După ce s-a îmbolnăvit, a evitat să mai iasă în public. El spunea, nu vreau să spulber iluzia. Făcea referire la degradarea sa fizică.

Cea mai mare parte a averii sale i-a lăsat-o fostei sale prietene Mary Austin cu care a avut o relație de șase ani. După această relaţie și-a asumat homosexualitatea.

sida - SIDA, STIGMATUL CARE IZOLEAZĂ ȘI UCIDE

În anul 2015, lumea filmului american a fost șocată de anunţul pe care cunoscutul actor Charlie Sheen l-a făcut cu privire la faptul că este seropozitiv. Presa americana a scris că actorul a plătit, în ultimii ani, peste 10 milioane de dolari mai multor persoane pentru a nu da informații despre boala sa. În final, a rupt bariera tăcerii.

loading...
To Top