Take a fresh look at your lifestyle.

SFINȚII ROMÂNIEI, REZISTENȚĂ ȘI CREDINȚĂ

0

Maica Veronica de la mănăstirea Vladimirești, comuna Tudor Vladimerescu, Galați, este o figură emblematică a ortodoxismului românesc și a rezistenței în fața comunismului.

În anul 1938, Vasilica Barbu avea 16 ani și a avut primele viziuni cu Maica Domnului, Mântuitorul și Arhanghelul Mihail. Vestea s-a răspândit în toată zona și la mănăstire a început un adevărat pelerinaj. Vasilica Barbu îmbracă hainele monahale și va deveni maica Veronica.

Pentru că la mănăstire luase amploare o adevărată mișcare de rezistență împotriva comunismului, autoritățile decid în anul 1954, să închidă biserica. Pentru că a refuzat să părăsească mănăstirea, maica Veronica este arestată în martie 1955. Se ia hotărârea ca 61 de maici să fie evacuate și trimise în locurile de baștină. Acestea refuză să părăsească mănăstirea, cântă cântece cu caracter anticomunist și trimit o scrisoare Sfântului Sinod în care este anunțată ruperea relațiilor cu Biserica Ortodoxă.

Călugărițele au rezistat asaltului comunist până în anul 1956, când Securitatea le-a arestat. Mănăstirea Vladimirești este considerat primul așezământ bisericesc desființat în mod abuziv.

Biserica Ortodoxă din România are un istoric martirologic. Vorbim despre sfinții martiri ai pușcăriilor. După 1944, Biserica a fost întemnițată. Anul de vârf al crizei a fost 1959, atunci când peste 4000 de monahi au fost izgoniți din mănăstiri sau închiși.

Loading...

Mulți dintre ei, precum părintele Cleopa, s-au retras în sălbăticie., unde au trăit ani de zile. Cei care cutreieră munții, cu siguranță au dat peste bordee și peșteri unde au trăit sihaștrii, sfinții care au ales libertatea dată de natură, munte. Poate că muntele i-a făcut să fie mai aproape de Dumnezeu.

A rămas celebră o întâmplare povestită de la un paracliser de la o biserică din Moldova, care într-o seară s-a trezit în biserică cu o pustnică care plângea liniștit. A refuzat să mănânce și i-a mai spus paraclisierului că locuiește într-o grotă, din Munții Neamțului, unde sunt mulți Părinți și doar două măicuțe.

SFINȚII ROMÂNIEI

Acești părinți se întâlnesc noaptea, de câteva ori pe an, la Peștera Sf. Teodora, unde se roagă. Mulți dintre aceștia au fost victime ale comunismului și au refuzat să mai revină în sânul mănăstirilor, după 1989.

loading...