Sfincși din România. 10 formațiuni naturale și legendele lor

Iviți în peisaj sub forma unor stânci mărețe și izolate, cei mai interesanți sfincși din România ne atrag atenția datorită formelor lor ciudate și misterioase. Sfincșii poartă fiecare denumirea sa, care de cele mai multe ori a fost inspirată dintr-o legendă interesantă.

În România există numeroși sfincși. Trist este că aceștia nu au fost promovați și puțini sunt cei care încă le mai cunosc locul, numele și legendele. Sfinxul este o figură mitologică zoomorfă înfățișată ca un leu culcat cu cap uman. Își are originile în sculpturile din Vechiul Regat Egiptean pe care l-au preluat și grecii. Creaturi similare se găsesc și în Asia de Sud și de Sud-Est.

Sfincșii din România, spre deosebire de cel din Egipt, sunt considerați formațiuni naturale, rezultate în urma eroziunii vântului și al ploilor.

1. Sfinxul Bratocei în Munții Ciucaș

Sfinxul Bratocei

Sfinxul Bratocei este un megalit antropomorf din Munții Ciucaș. Acesta se află la o înălțime de peste 1600 de metri și reprezintă un punct de atracție turistică.

2. Sfinxul din Retezat

Stanisoarei Retezat

Sfinxul din Retezat un bloc eratic pe valea glaciară a Stânișoarei, din granit, erodat și transportat de un ghețar în trecutul îndepărtat. Interesant este faptul că i se pot distinge ochii, nasul, dar și căciula de pe cap. Din acest motiv se spune despre el că seamănă foarte bine cu chipul unui dac.

Loading...

3. Sfinxul din Buștea

Bustea

Sfinxul din Buștea se află în masivul Breazau, comuna Mânzălești, jud. Buzău. Sfinxul are o privire încruntată și este comparat cu un om din trecut, care privește furios ceea ce se întâmplă prin împrejurimi.

4. Stânca sau sfinxul dracului

sfinxul dracului

Această stâncă se găsește la  Hilda, jud. Sălaj. Este compusă din greșii, care au fost erodate de vânt. Această piatră aduce în lumina reflectoarelor o legendă impresionantă. În trecutul îndepărtat, Dumnezeu a făcut un pariu cu diavolul. Diavolul, pentru că voia să pună stăpânire pe întreaga planetă, i-a spus lui Dumnezeu că până în zori va putea să fure o stâncă din vârful muntelui.

Dracul a reușit într-o oarecare măsură să desprindă stâncă de pe munte, dar în timp ce o căra a auzit cântecul cocoșilor. S-a speriat atât de tare încât a scăpat stâncă în locul în care se află și astăzi. Pariul a fost pierdut și stâncă acum poartă numele necuratului.

5. Sfinxul din Munții Igniș

megaliții-din-Carpați-2

Sfinxul din Munții Igniș este alcătuit din roci vulcanice. El seamănă foarte bine cu un om, care poartă o căciulă uriașă pe cap. Chipul presupusului dac, care veghează asupra zonei, se poate vedea numai dacă privești stânca dintr-un anumit unghi.

6. Sfinxul din Măcin

Macin

Sfinxul din Măcin este o piatră şlefuită de vânt şi de secole. Aşa a apărut Sfinxul: chipul unui bărbat îngândurat, cu riduri şi cu fruntea îndreptată spre pământ. Zici că-i chipul unui dobrogean pe care poverile l-au răpus. Acesta se regăsește în Munții Dobrogei, în zona Măcinului.

7.  Piatra Lăcrimată

Piatra lacrimata

Piatra Lăcrimată se află în Munții Ceahlău și a atras atenția turiștilor datorită faptului că seamănă foarte bine cu un om care plânge. Legenda spune că este vorba despre un îndrăgostit, care și-a pierdut iubita pe vecie și de atunci plânge neîncetat după ea.

8. Sfinxul din Munții CălimaniCalimani

 

Sfinxul din Munții Călimani este unul dintre cei mai interesanți sfincși din România. Seamănă cu un bătrânel care are numeroase riduri și o barbă imensă. Legenda spune că este unul dintre cei 12 apostoli, care s-a stabilit pe vecie în Munții Călimani.

9. Sfinxul din Bucegi

Bucegi

 

Sfinxul din Bucegi este, poate, unul dintre cei mai interesanți megaliți din România. Pe tema sa s-au scris numeroase informații, unii considerându-l chiar sacru.  Sfinxul din Bucegi este legat de civilizația dacilor, de energiile telurice, sau chiar de forme energetice, care depășesc imaginația umană.

10. Sfinxul de la Topleț

Toplet

Sfinxul de la Topleț în găsim pe Valea Cernei și seamănă cu un dac încruntat, care este gata oricând de luptă. 

 

loading...
S-ar putea să-ți mai placă și