Mozaic

Sfârșitul Europei este aproape! Iată care sunt semnele prevestitoare

Europa se confrunta in prezent cu patru mari probleme, care ar putea schimba Batranul Continent asa cum il stim acum. Ideea e prezentata de Rom Kertweg, senior research fellow la Centre for European Reform, intr-un editorial publicat de The Independent.

Analistul sustine ca cei patru calareti ai Apocalipsei – anume: criza financiara prin care trece Grecia, migratia ilegala din Marea Mediterana, agresiunea Rusiei si iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana – pot aduce modificari semnificative ale caracterului fundamental al UE, scrie ziare.com.

Elenii

Riscul ca Grecia sa intre in faliment si posibila iesire din zona euro reprezinta cel mai mare pericol, in viziunea analistului citat.

„Un Grexit ar avea consecinte neprevazute, nu doar pentru eleni, ci si pentru UE: va ridica mari semne de intrebare in legatura cu directia pe care o va urma uniunea monetara catre o integrare mai mare si ar putea avea un efect de recul pentru alte state membre”, sustine acesta.

De vreme ce termenul-limita se apropie cu repeziciune (sfarsitul lunii iunie – n.red.) pentru plata a 1,6 miliarde de euro catre Fondul Monetar International, se pare ca una dintre parti va fi nevoita sa cedeze.

„Premierul Alexis Tsipras se afla in fata unei confruntari in Consiliul European (care are loc joi si vineri – n.red.) cu creditori sceptici precum Germania si Finlanda, dar trebuie sa convinga si alti fosti debitori, precum Spania sau Portugalia, ca Atena merita tot acest efort. Mai mult, pentru ca intelegerea sa ramana in picioare, liderul grec e nevoit sa isi convinga si colegii de la Atena ca nu s-a predat creditorilor, asa ca va incerca sa obtina o taiere a datoriei”, a opinat Rom Kertweg.

Rusia

loading...

In viziunea analistului, miscarile agresive ale Rusiei reprezinta al doilea cel mai mare pericol, deoarece pun la incercare abilitatea UE de a asigura securitatea granitelor sale.

„Oamenii inca mor in fiecare zi in estul Ucrainei. Tratatul de pace de la Minsk are unele scapari, dar statele europene sunt pregatite sa le treaca cu vederea. Liderii UE cred ca ajutorul Rusiei e necesar in discutiile cu Iranul in domeniul nuclear, dar si in rezolvarea razboiului civil din Siria”, sustine Rom Kertweg.

Sanctiunile au fost extinse cu inca sase luni, iar cele legate de anexarea Crimeii cu inca un an. De asemenea, liderii UE ar putea da din nou asigurari ca vor mari cheltuielile pe Aparare si sa dea un semnal Rusiei ca legatura cu NATO e foarte puternica.

Insa tara condusa de Vladimir Putin face in continuare amenintari. Miercuri, secretarul adjunct al Consiliului rus de Securitate, Evgheni Lukianov, a sfatuit Polonia si Romania sa nu se gandeasca sa plaseze pe teritoriile lor elemente ale apararii antiracheta si lansatoare de rachete. Altfel, risca sa devina tinte ale Rusiei.

Declaratiile au venit dupa ce secretarul american al Apararii, Ash Carter, a anuntat ca SUA vor pre-pozitiona tancuri, artilerie si alte echipamente militare in estul si centrul Europei, inclusiv in tara noastra.

Imigranti ilegali

In primele sase luni din 2015, 1.868 de migranti au murit incercand sa traverseze Marea Mediterana dinspre nordul Africii. Potrivit Organizatiei Internationale pentru Migratie, cam 114.000 de persoane au ajuns in Europa, in special in Italia si Grecia.

„UE incearca sa para dura. In aceasta saptamana, a lansat o misiune condusa de Italia pentru a monitoriza miscarile maritime. Fortele navale europene ar putea face controale, iar acest lucru este stipulat intr-un draft al unei rezolutii ONU. Dar adevarata controversa e reprezentata de propunerea ca imigrantii veniti de pe continentul african sa fie redistribuiti in toate statele membre UE. Acest lucru ar mai ridica din povara pe care o resimt Grecia si Italia, insa Marea Britanie, Franta si multe alte state sunt impotriva ideii”, a amintit analistul.

Politicienii de la Roma se simt astfel abandonati in fata acestei uriase probleme, asa ca au amenintat ca le vor da imigrantilor vize temporare, pentru ca sa calatoareasca liberi prin UE.

Daca acest lucru se va intampla, atunci solidaritatea la nivel european va fi pusa sub un mare semn de intrebare, la fel ca libertatea miscarii, remarca Rom Kertweg, avand in vedere ca Franta a mentionat ca ar putea inaspri controalele la granita, iar Ungaria a precizat ca va ridica garduri la frontiere.

Brexit

Ultima, dar nu cea din urma problema este posibilitatea ca Marea Britanie sa iasa din UE. Premierul englez David Cameron va organiza un referendum pe aceasta tema in urmatorii doi ani. Pana atunci, el isi va expune agenda legata de reforme referitoare la relatia cu Uniunea. Negocierile vor fi dure, mai ales daca britanicul nu va avea aliati in Consiliu. Mai mult, un Brexit ar avea consecinte nefaste pentru aceasta tara. De exemplu, gigantii bancari ar putea zbura din Londra.

Pe scurt, Cameron vrea un transfer de putere de la Bruxelles la capitala Regatului Unit.

Cine va imblanzi acesti calareti?

Sf%C3%A2r%C8%99itul Europei - Sfârșitul Europei este aproape! Iată care sunt semnele prevestitoare

Analistul Rom Kertweg considera ca imblanzirea acestor calareti nu va fi usoara, avand in vedere ca poate fi facuta doar daca guvernele aleg o solutie europeana in detrimentul agendelor proprii.

Crizele simultane au devenit noua normalitate pentru UE, iar liderii trebuie sa se confrunte cu acest cvartet de amenintari daca vor sa fereasca blocul comunitar de un colaps, incheie editorialistul.

In ultima carte a Noului Testament, cei patru calareti aduc Apocalipsa asupra lumii inainte de Judecata de Apoi. Ei simbolizeaza bolile, razboiul, foametea si moartea.

loading...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top