Descopera

Sfârşitul civilizaţiei: Cum distrugem planeta cu ajutorul agriculturii

Una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă civilizaţia modernă este poluarea. Dacă până în prezent s-a crezut că principalul factor poluator este dioxidul de carbon, lucrurile tind să prindă o altă formă şi inamicul numărul unu, devastator pentru Terra, este dioxidul de azot.

Atunci când o civilizaţie doreşte să atingă cu orice preţ culmile progresului, apelează la orice mijloace cu putinţă chiar dacă acestea vor pune însăşi viaţa în pericol în viitorul apropiat. Această manevră este una suicidară pentru întreaga societate, dar chiar şi aşa nimeni nu pare deranjat de acest aspect.

Până în prezent, s-a crezut că principalul factor poluator este dioxidul de carbon. Este adevărat că atmosfera Terrei este încărcată cu acest element, dar viitorul este mult mai sumbru decât ne putem imagina pentru că intră în lumina reflectoarelor un alt element, de circa 300 de ori mai nociv, dioxidul de azot.

Oxidul de azot reprezintă, în prezent, doar 5% din totalul emisiilor, însă pe termen lung efectele prezenței acestui pot fi devastatoare, deoarece oxidul de azot poate rămâne în atmosferă pentru 114 ani. Această informaţie este de-a dreptul şocantă pentru că dacă dioxidul de azot îi va lua locul dioxidului de carbon, atunci omenirea trebuie să găsească o altă planetă pentru a-şi continua viaţa. Chiar şi aşa, nimeni nu pare să fie deranjat în prezent de ceea ce se va petrece în următorii ani.

Lanţul vicios: populaţie, mâncare, poluare

Problema poluării planetei se învârte într-un cerc vicios. Acesta a pornit de la faptul că populaţia planetei este într-o permanentă creştere, motiv pentru care hrana devine insuficientă. Singura soluţie este ca agricultura să folosească îngrăşăminte chimice, printre care şi dioxidul de azot. Acesta este introdus în pământ, după care este eliberat în atmosferă, unde rămâne pentru următoarea sută de ani.

În condiţiile în care agricultura continuă folosirea acestui îngrăşământ chimic, atunci problema poluării devine una acută în următorii câţiva ani. Bineînţeles că este imposibil ca agricultura să renunţe la aceste îngrăşăminte pentru că mâncarea nu ar mai ajunge tuturor oamenilor. Şi atunci care este soluţia?

agricultura - Sfârşitul civilizaţiei: Cum distrugem planeta cu ajutorul agriculturii

David Kanter, un cercetător în cadrul Universității Columbia din New York, propune o soluție care ar satisface pe aproape toată lumea. Agricultorii ar fi nevoiți să folosească cantitatea perfectă de îngrășământ, iar în acest fel ar avea parte de aceleași rezultate, ar cheltui mai puțini bani și ar ajuta la protejarea ozonului din atmosferă. Chiar și producătorii ar contribui, aceștia deja investind bani în noi tehnologii, cum ar fi senzori pentru monitorizarea cantității de îngrășământ aplicat.

loading...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top