Take a fresh look at your lifestyle.

Sfântul Valentin, o legenda care a nascut sarbatoarea dragostei

Valentine’s Day” sau Sfântul Valentin este o sărbătoare a dragostei, unde iubiții își împărtășesc cele mai frumoase sentimente sub forma unor cadouri, poezii sau chiar romantism ieșit din comun. Sfântul Valentin, pe lângă momentul comercial, aduce în inima tuturor bucurie și împrospătează ideea că cel mai frumos sentiment pe care îl poate experimenta omul este iubirea adevărată.

Cu toate acestea, “Valentine’s Day” este o sărbătoare înconjurată de o poveste și foarte multe mistere. Legenda pornește din timpul împăratului roman Claudiu al II-lea, care a avut numeroase campanii de cucerire dificile și chiar nepopulare. Cruzimea din bătălii, dar și ideile periculoase avute de împăratul roman au făcut ca bărbații să mai refuze înrolarea în armată. Împăratul, cu vise mari, văzând că rândurile armatei sale se subțiază considerabil a dat o lege prin care a interzis căsătoriile în Roma antică. Spera în acest fel, ca bărbații singuri să fie predispuşi să se înroleze în armata sa.

Atunci a fost momentul în care a intrat în scenă Sfântul Valentin, care a ignorat în totalitate ordinele împărătești. El a oficiat pe ascuns numeroase căsătorii. În cele din urmă a fost prins și întemniţat. Acolo s-a împrietenit cu un alt pușcăriaș și printr-o minune a reușit să-i redea vederea fiicei sale. Chiar cu o zi înainte să fie executat, Sfântul Valentin i-a trimis o scrisoare de dragoste fetei pe care o vindecase. Scrisoarea a fost semnată “De la Valentinul tău”.

Sărbătoarea a fost introdusă oficial în calendarul catolic de Papa Gelasius I, în 496. Ziua a avut menirea să cinstească faptele lui Sfântului Valentin.

Ziua de februarie a fost aleasă datorită unui festival roman Lupercalia, care se desfășura între zilele de 13-15 februarie. Atunci când a fost introdusă sărbătoarea în calendar, festivalul a fost interzis. Lupercalia se trage dintr-un festival mai vechi, Februa, după care s-a preluat şi numele lunii, festival ce includea un ritual de curăţire. Numele festivalului Lupercalia vine de la Lupercuts, zeul roman al păstorilor, şi este relaţionat cu festivalul grecesc din Lykaya Arcadiana şi cultul zeului Pan, zeul grec al păstorilor.

sfantul valentin

Loading...

Astfel, până în 1969, Sfântul Valentin a fost o sărbătoare legală, marcată în calendarul catolic. Papa Paul al VI-lea, din diverse motive, a decis să elimine acest sfânt din calendar, dar cu toate acestea ideea de Sfântul Valentin a rămas împământenită în inima oamenilor. De atunci a suferit mai multe modificări, din punct de vedere comercial, însă ideea de bază rămâne dragostea pe care a încercat s-o oficializeze omul Valentin din perioada romană.

loading...

Comentariile sunt închise.