Sf. Mucenic Hristofor, misteriosul sfânt cu cap de miel sau de câine

Pe perete sudic al mănăstirii Lainici se găsește pictura Sf. Mucenic Hristofor redat cu cap de miel. Reprezentarea este una din cele 8 variaţii canonice și ne aduce aminte de zeii egipteni, care, de asemenea, erau întruchipați cu corp uman și cap de animal.

Mănăstirea Lainici

Mănăstirea Lainici este o mănăstire ortodoxă de călugări din România situată în defileul Jiului, județul Gorj la 32 de kilometri de Târgu-Jiu și la 25 de kilometri de Petroșani. Biserica veche a mănăstirii, construită la începutul secolului al XIX-lea, iar numele său are o etimologie și o semnificație neclară.

Biserica veche a mănăstirii a fost terminată în anul 1817, fiind rezidită pe temelia celei distruse de armatele lui Bucow la mijlocul sec. XVII.

Registrul superior al exteriorului, încadrat de brâul median și cornișă, este pictat de jur împrejur cu sfinți, filosofi antici și sibile. Biserica răsăriteană (ortodoxă) a celebrat valoarea atemporală a filosofilor antici. Știm, sună puțin diferit față de discursul prozelitismului ateu, dar asta este realitatea. Sibilele, preotese clarvăzătoare, au anunțat în profețiile lor venirea Mântuitorului. Deși păgâne, vestind Adevărul, și-au găsit loc în iconografia creștină.

Sf. Mucenic Hristofor, sfântul cu cap de miel sau de câine

Sf. Mucenic Hristofor (”hristo” + ”foros” – purtător de Hristos) este unul dintre cei mai misterioși sfinți ai Bisericii. Oamenii cu chip de câine sunt numiți „chinocefali”, iar Hristofor în primă ipostază a avut un cap de câine. Pictorii bisericești, pentru a-i atenua duritatea, i-au oferit un chip de miel. Astfel, Sf. Mucenic Hristofor a ajuns să fie pictat pe peretele Mănăstirii Lainici.

Loading...

Încă din cele mai vechi timpuri,  Tzetzis, un comentator istoric bizantin, se referă la aceştia ca la nişte locuitori ai Indiei, în zona actualului Pakistan. În varianta grecească a vieţii Sfântului Hristofor, se spune că a venit în lumea romană trecând prin deşertul Persiei, iar Marco Polo îi menţionează pe aceştia drept locuitori ai insulelor din Oceanul Indian.

Așadar, acești oameni au existat cu adevărat, dar ei nu s-au născut cu cap de câine, ci își modelau capul încât să pară cât mai înfiorători. De ce? Se presupune că în acest fel se puteau apăra mai bine de invadatori, dar această este doar o ipoteză. Cu toate acestea, Sf. Mucenic Hristofor seamănă foarte bine cu zeul egiptean Anubis, care la rândul lor avea corp uman și cap de câine.

Anubis, cunoscut si ca Yinepu sau Anpu (c. 3100 – c. 2890 d. Hr.) era legat de înmormântare și viata de apoi a regelui, asa cum este descris in Textele Piramidelor.

Nu putem spune că există o legătură certă între cei doi, dar textele antice egiptene susțin că zeii acceptau capetele de animale pentru a se concentra asupra evoluției sufletului și a uita de plăcerile lumești.

Sfântul Mucenic Hristofor apare des în frescele bisericilor şi ale mănăstirilor, însă într-un mod diferit, de la loc la loc. Astfel, canoanele privind pictarea acestuia diferă, modelele sale fiind mai multe (aproximativ 8 variante). Ne punem întrebarea, se poate să fie vorba despre mai mulţi sfinţi cu acelaşi nume? Totuşi, şansă ca Sfântul Hristofor să fie unul singur, iar tradiţia să fi păstrat două variante ale vieţuirii şi ale muceniciei sale, este cu mult mai mare decât cea a existenţei mai multor sfinţi cu acelaşi nume. 

loading...
S-ar putea să-ți mai placă și