Semnul vietii asupra mortii: Cum a ajuns crucea semnul crestinismului?

Crucea pentru romani era precum ghilotina pentru francezi. Crucea era un instrument pentru a executa pedeapsa capitală. În timp, ea devine simbolul creștinismului, așa cum steaua lui David devine simbolul evreilor. Crucea s-a impus ca simbol, mult mai târziu, luând locul unui alt simbol care era peștele. Legenda spune că regele Constantin, secolul al V-lea, a avut o viziune, în care crucea apărea ca simbol al victoriei. Se spune că începând cu acea perioadă, creștinii au început să-și facă cruce.

Crucea este semnul victoriei asupra morții. Faptul că fiecare mormânt creștin are o cruce, semnifică faptul că rudele așteaptă învierea celor morți, moartea va fi învinsă de reînviere. Mai târziu, oamenii au început să poarte cruciulițe, în credința că-i ferește de rău. Crucea a început să capete valențe complexe, odată cu evoluția omului. Astăzi, crucea este un simbol spațio-temporal. Crucea ne ajută să ne orientăm în spațiu.

Pe plan orizontal, crucea semnifică punctele cardinale, nord, sud, est, vest. Ea reprezintă anotimpurile.
Pe plan vertical, ea semnifică Zenithul și Nadirul. Zenithul exprimă infinitul, cerul, iar Nadirul reprezintă profunzimea, imersiunea spre materie. Nordul exprimă o direcție mai puțin iubită, locul de unde vin vânturile puternice, invaziile sau războaiele. Sudul reprezintă lumina, soarele. Pentru vechile civilizații axa nord-sud reprezenta orientarea, de exemplu așezarea egiptenilor față de Nil.

Estul reprezintă nașterea soarelui, tinerețea. În credința creștină mormintele trebuie trasate în funcție de est și vest. Reînvierea se produce la est. Vestul reprezintă declinul, bătrânețea, moartea. Axa est-vest reprezintă viața de la tinerețe la moarte. Egiptenii considerau partea estică a Nilului ca fiind viața, iar cea vestică era partea morților. Locul de intersecție al crucii este considerat ca fiind coexistența forțelor opozante, locul energiilor condensate. Mircea Eliade consideră că intersecția unei cruci reprezintă trei lucruri.

În primul rând, este vorba despre munții sacri, unde cerul se unește cu pământul. În al doilea rând, acest punct reprezintă orașele și templele sfinte. În al treilea rând, prin acest punct trece axa lumii, axis mundi. Crucea a fost asemuită cu o scară sau o coloană care urcă spre cer, spre divinitate, sau este copacul ceresc. Pentru creștinii occidentali, locul de intersecţie reprezintă inima. Pentru tibetani, reprezintă puritatea, divinitatea pură.

Loading...

cruce

Pentru creștini crucea reprezintă crucificarea lui Iisus, reprezintă toate bucuriile sau tristețile acestei lumi. Reprezintă moartea, dar și învierea.  Crucea a fost folosită ca simbol cu mult înainte de nașterea lui Iisus. Egiptenii, grecii, babilonienii, cu toții aveau în religiile lor crucea, ca simbol al divinității. În prezent, se cunosc peste 400 de feluri de cruci, preluate de mai toate religiile lumii.Ca simbol, toate reprezintă comunicarea cu universul.

Pentru mai multe articole și discuții interesante, te invitam în grupul nostru de Facebook!loading...
S-ar putea să-ți mai placă și