Spiritualitate

Semnificația ezoterică a Paștelui

Paștele reprezintă una dintre cele mai importante sărbători anuale creștine, care comemorează evenimentul fundamental al creștinismului, Învierea lui Iisus Hristos, considerat Fiul lui Dumnezeu în religiile creștine, în a treia zi după răstignirea Sa din Vinerea Mare. Data de început a Paștelui marchează începutul anului ecleziastic creștin.

Semnificația spirituală a Paștelui este una cu mult diferită față de ceea ce a devenit această sărbătoare în zilele noastre. Trecând peste aspectul material al acestei sărbători fundamentale, adică mâncarea și băutura până la refuz, Paștele are o legătură mult mai importantă cu existența și nu cu moartea Mântuitorului.

La fel ca ebraica, greaca veche atribuie fiecărei litere câte o cifră. Astfel, numele lui Iisus, adică ” Iesous „, corespunde șirului de cifre 888. Acest lucru este de-a dreptul fantastic, pentru că mitologia greacă oferă o conotație fantastică acestui număr, el reprezentând Soarele sau lumina lumii.

În acest sens, și numărul 12, ucenicii lui Iisus, este reprezentat de cele 12 constelații prin care Soarele se mișcă într-o perioadă definită de timp.

Aceste două fapte, aparent fără nicio legătură, ne conduc către ideea generală că Iisus nu este nimeni altul decât fiul Soarelui. Dacă ne întoarcem puțin în timp și analizăm sărbătorile precreștine, nu putem să nu remarcăm că la începutul primăverii se sărbătorea cu mare fast Ziua Soarelui. Oamenii din acele vremuri slăveau și respectau astrul care le trimitea lumina caldă din adâncul sufletele lor. Mai mult de atât, Soarele era considerat precum un zeu creator, sau precum o entitate creatoare de viață.

Acest festival de primăvară avea menirea să deschidă sufletele oamenilor și la propriu, dar și la figurat, pentru ca lumina, aceeași care se ia în Noaptea de Înviere din ziua de astăzi, să le purifice trupurile, mintea și nu în ultimul rând sufletul.

Termenul de “paşte” se trage din cuvântul ebraic “pesah” care semnifică o trecere. De asemenea, sunt numeroase voci care susțin că de fapt Paștele este un derivat al zeității grecești Astarte. Această zeiță păgână a fost numită de babilonieni Ishtar, Inaanna de sumerieni, sau Ashoreth de către evrei.

Titlurile ei sunt multe şi reflecta complexitatea atributelor sale; Lumina Lumii, Cea care Deschide Pântecul, Judecătoarea cea Dreaptă, Dătătoarea de Legi, Zeiţa Zeiţelor, Regina Cerului, Cea Care Dă Putere, Doamna Victoriei, Iertătoarea de Păcate, Torta Cerului şi a Pământului, Păstorita a Pământurilor. Este Steaua Serii (Zib) – Zeiţa dragostei şi a plăcerii şi Steaua Dimineţii (Dilbah) – Zeiţă a războiului şi distrugerii. Cel mai important este că această zeiță este considerată Lumina Lumii, femeia care dă naștere deși rămâne fecioară.

paste - Semnificația ezoterică a Paștelui

Este sora Zeului Soare – Utu şi a Zeiţei Subpământului, Ereschkigal. Este înfăţişata purtând o centură ce are înscrise pe ea semnele zodiacului călare pe un leu, animalul ei, şi, asemeni Dianei , este însoţită de câini.

loading...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top