SEMNE CARE PREVESTESC UN CUTREMUR

SEMNE CARE PREVESTESC UN CUTREMUR

Energia eliberată de un cutremur de gradul 7 este egală cu puterea a 900 de bombe atomice de tipul celei lansate asupra Hiroshimei.

Ne întrebăm cum este posibil ca un fenomen de o asemenea putere să nu aibă semne premergătoare? Specialiștii susțin că există astfel de semne, dar nu avem capacitatea de a le detecta. Unul dintre aceste semne ține de modificarea solului. În zona unde va acționa seismul, cu câteva ore înainte de producerea lui, solul se umflă, se deformează.

Crusta terestră crapă și din interiorul ei se pot auzi anumite zgomote care nu sunt specifice unei perioade de normalitate.

Cu 44 de minute înainte să se producă cutremurul din 17 august 1999, din Izmir, Turcia, locuitorii au auzit un sunet straniu care venea din interiorul scoarței terestre. Un alt semn care precede un cutremur este infiltrarea gazelor în scoarța terestră și ieșirea lor la suprafață. Ca urmare a acestei situații, nivelul apelor din puțuri va crește.

Cercetătorii susțin că înaintea unui cutremur, nivelul de radon din atmosferă crește. Radonul este un gaz radioactiv natural, care în condiții de normalitate se găsește în interiorul scoarței terestre. Gazul iese la suprafață prin canalele create de microfracturi generate de fricțiunea rocilor.

Alte semne care preced un seism sunt cele de natură electrică și electromagnetică, care se produc în atmosferă sau ionosferă. Sateliții au captat imagini cu astfel de fenomene, înainte cu câteva minute de a se produce un seism puternic.

Loading...

Poate că semnul cel mai ușor de detectat și observat este comportamentul animalelor. Se spune că animalele sunt cele mai bune detectoare în cazul unui cutremur.

Înainte cu câteva zile de producerea unui seism cu magnitudine de 7 grade, locuitorii unui sat din China au observat că broaștele din lacul din apropierea satului au părăsit în masă lacul. Într-o altă zonă a Chinei, înaintea producerii unui cutremur, un lac a secat în câteva ore.

Un comportament straniu au și porumbeii. Aceștia au dificultăți în zbor. Și animalele de companie au capacitatea de a prevedea un dezastru.

În anul 1975, autoritățile chineze au evacuat un oraș pentru că toți câinii din oraș aveau un comportament ciudat. La câteva zile după evacuare, s-a produs un cutremur cu magnitudinea de 7,3. La stația seismică din Vrâncioaia există câteva acvarii și papagali.

rp_cutremur.jpg

Înainte să se producă un seism cu magnitudine mai mare, peștii încearcă să iasă din acvarii, iar papagalii se zbat între gratiile coliviilor.

loading...

Related posts