Semințele de chia, adevărul despre acest presupus ”super-aliment”

Semințele de chia, adevărul despre acest presupus ”super-aliment”

Chiar dacă semințele de chia au fost necunoscute în România în urmă cu douăzeci de ani, acest super-aliment este acum pe rafturi în fiecare magazin alimentar. Dar sunt semințele de chia cu adevărat sănătoase?

Semințele negre sau albe de la planta Salvia hispanica oferă o valoare nutritivă sub formă de acizi grași din fibre și omega-3 atunci când le adăugați la salate, iaurt sau piureuri.

Dar cercetarea din spatele acestor semințe nu poate trăi pe deplin doar pe simple presupuneri

Informații nutriționale


  • Dimensiune de servire 1 lingură
  • Calorii 69
  • Calorii din grăsime 36
  • Total grăsimi 4g
  • Saturație Grasă <1g 2%
  • Grăsimi monosaturate 0g
  • Colesterol 0 mg 0%
  • Sodiu 2 mg 0%
  • Potasiu 58 mg 1%
  • Carbohidrați 6g 5%
  • Fibre alimentare 5g 19%
  • Zaharuri 0g
  • Proteină 2g
  • Vitamina A 0% · Vitamina C 0%
  • Calciu 9% · Fier 6%

Există două tipuri diferite de carbohidrați în semințele de chia.

Veți beneficia de 5 grame de fibre atunci când consumați o singură porție din aceste semințe. Fibrele nu numai că ajută la stimularea sănătății digestive, dar ajută și la reglarea colesterolului din sânge și stimulează sațietatea – senzația de plinătate după masă.

Semințele de chia

Restul de carbohidrați din semințele de chia se regăsesc sub formă de amidon. Amidonul este o sursă bună de energie pentru organism.

Nu există zaharuri în semințele de chia. Indicele glicemic estimat este unul foarte mic.

Grăsimi din semințele de Chia


Grăsimea din semințele de chia este în primul rând grăsime polinesaturată, care este considerată a fi o grăsime „bună” . Grăsimea polinesaturată este lichidă la temperatura camerei și poate stimula sănătatea inimii atunci când o utilizați pentru a înlocui mai puțin grăsimile sănătoase (cum ar fi grăsimi saturate) din dieta dumneavoastră.

Există două tipuri diferite de acizi grași polinesaturați (PUFA) și semințele de chia îi conțin pe amândoi.

Nu există nici o grăsime mononesaturate în semințele de chia.

Proteine ​​în semințele de Chia


Semințele Chia sunt o modalitate ușoară de a adăuga proteine ​​la dieta zilnică. Veți beneficia de 2-3 grame de proteine ​​sau de aproximativ 5 procente din nevoia zilnică atunci când consumați o singură porție de semințe.

De asemenea, este important de menționat că semințele de chia sunt considerate o proteină completă . Din acest motiv, mulți vegani și vegetarieni ar putea folosi semințe de chia pentru a-și crește aportul de proteine. Proteinele complete furnizează toți aminoacizii esențiali care nu pot fi făcuți de organism și, prin urmare, trebuie consumați în dietă.

Micronutrienți din semințele de Chia


Semințele de chia furnizează micronutrienți vitali. Cu toate acestea, deoarece porția de servire este mică, stimularea nutritivă pe care o obțineți de la consumarea semințelor conține doar o mică parte din necesitățile zilnice totale de vitamine și minerale.

Beneficii pentru sănătate


Dacă citiți articole de sănătate, știți că semințele de chia sunt un aliment nutrițional minunat. În timp ce semințele oferă unele beneficii în materie de sănătate sub formă de grăsimi și fibre sănătoase, nu toți experții sunt convinși că semințele sunt chiar un superaliment.

Un articol publicat de Societatea Americana pentru Nutriție notează ca în timp ce unii experți în dieta indica avantajele pierderii în greutate cu ajutorul semințelor de chia (datorita continutului de fibre care stimuleaza satietatea), un studiu important a concluzionat ca ingestia a 50 de grame pe zi de semințe de chia în 12 săptămâni, nu au influențat factorii de masă corporală.

În cele din urmă, într-o evaluare a semințelor chia ca alimente funcționale, autorii Harvard Health notează că majoritatea beneficiilor de sănătate presupuse a semințelor de chia se bazează pe raportul ridicat al acizilor grași omega-3. Cu toate acestea, ei remarcă faptul că „cercetarea disponibilă a fost mai favorabilă pentru o dietă care conține alimente bogate în omega-3, mai degrabă decât numai pe semințele de chia”.

Întrebări obișnuite


Care este cel mai bun mod de a stoca semințele de chia?

Depozitați semințele de chia într-un recipient etanș în cămară sau într-un dulap rece și rece.

Există diferite tipuri de semințe de chia sau toate sunt la fel?

Semințele de chia

Puteți găsi semințe de chia albe sau negre. De asemenea, puteți vedea o combinație a celor două, dar nu există nici o diferență în gust sau textură și utilizați aceeași metodă de stocare / preparare / înmuiere pentru fiecare dintre ele.

Semințele de chia trebuie să fie înmuiate?

Nu. Puteți pune semințele de chia pe salate pentru a-i oferi o textura crocantă. Dar puteți, de asemenea, să înmuiați semințele de chia pentru o textura mai moale.

Alergii și interacțiuni


Potrivit Colegiului American de alergie, astm bronhic și imunologie, unii oameni care au alergii la nuci (inclusiv alergiile cu arahide) pot fi, de asemenea, alergici și la semințe.

Unii oameni, din studiile de cercetare a semințelor de chia, au raportat disconfort gastrointestinal atunci când consumă semințe de chia.

Surse și studii

  • Chia Seeds. The Nutrition Source. Harvard T. H. Chan School of Public Health.
  • Mohd ali N, Yeap SK, Ho WY, Beh BK, Tan SW, Tan SG. The Promising Future of Chia, Salvia Hispanica L. J Biomed Biotechnol. 2012;2012:171956. doi: 10.1155/2012/171956
  • Ullah R, Nadeem M, Khalique A, et al. Nutritional and Therapeutic Perspectives of Chia (Salvia Hispanica L.): A Review. J Food Sci Technol. 2016;53(4):1750-8. doi: 10.1007/s13197-015-1967-0
CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)