The news is by your side.

Selacul, ingredientul ascuns: Gândacul scârbos din bomboane, sucuri sau produse de patiserie!

0

În epoca în care mâncarea devine din ce în ce mai toxică şi în care substanțele dubioase sunt folosite pentru a oferi consistenţă, gust și o culoare cât mai atrăgătoare alimentelor, oamenii au devenit niște consumatori ignoranți. Nu prea mai contează proveniența produsului atâta timp cât culoarea sau gustul sunt impecabile. Aşa se întâmplă și cu banalele bomboane pe care le consumăm fără să știm substanțele ascunse din procesul de producție.

La prima vedere șelacul este o substanță ca oricare alta care conferă bomboanelor gustul specific. Ceea ce ne este ascuns este faptul că această substanță este o rășină extrasă dintr-un gândac numit Laccifera Lacca sau Lac, care este crescut tocmai pentru această substanță. Gândacul este originar din sud-estul Asiei, mai ales în Thailanda, India, China, Indonezia şi Vietnam.

Procedura de extracție a şelacului este una foarte simplă. După ce femelele depun ouăle, larvele rezultate încep să mănânce din scoarța copacului în care trăiesc secretând  o răşină. Astfel se generează un strat protector pentru viitoarele generații. Odată ajunse la maturitate larvele sunt îndepărtate din copacul respectiv, iar șelacul este păstrat şi cules.

Şelacul este folosit în producţia de lacuri şi vopseluri (inclusiv vopseluri pentru textile), în industria farmaceutică (pentru a crea un strat protector în unele pastile), în industria cosmetică (parfumuri, sprayuri pentru păr, rujuri) şi în agricultură (pentru a crea capsule de uree – un îngrăşământ cu eliberare lentă).lac1-301x250 Selacul, ingredientul ascuns: Gândacul scârbos din bomboane, sucuri sau produse de patiserie!

În industria alimentară, şelacul este folosit mai ales în produsele de patiserie şi pentru a glazura fructe şi boabe de cafea. Bomboanele clasice tip dropsuri şi acadele tot cu şelac sunt obţinute. De asemenea, acesta este folosit şi drept colorant în unele alimente şi băuturi răcoritoare. În acest fel ajungem să mâncăm o rășină secretată de un gândac scârbos.

Ţara care produce cea mai mare cantitate de şelac anual este India, iar pentru a recolta o cantitate de un kilogram de rășină este nevoie de aproximativ 300.000 de insecte. Data viitoare când o să mâncați o bomboană sau orice produs care conține şelac să vă aduceți aminte că tocmai aţi îngurgitat un produs procesat pe baza unei substanțe secretată de un gândac nu tocmai plăcut.

Daca ți-a plăcut articolul nu uita de grupul nostru secret pe Facebook. Hai si tu acum!

loading...
S-ar putea să-ți mai placă și