Seismologii din Timisoara avertiseaza ca anul acesta se va produce un cutremur devastator in Vrancea

Seismologii din Timisoara avertiseaza ca anul acesta se va produce un cutremur devastator in Vrancea

O nouă dispută ideologica intre seismologii din Timişoara şi cei din Bucureşti se prefigurează. În timp ce specialiştii timişoreni susţin că anul acesta Vrancea va produce un cutremur devastator, cei din Bucureşti neagă cu vehemenţă această idee.

Într-o zonă seismică, cotata la un nivel de risc maximum, aşa cum este Vrancea, nu se pune problema dacă se va produce un cutremur devastator ci când se va produce acesta. Se cunoaşte foarte bine teoria conform căreia o dată la 33 de ani Vrancea naşte un cutremur de mare intensitate. Ţinând cont de faptul că ultimul cutremur devastator s-a produs în ’77, se poate spune că am depăşit termenul limită cu doi ani. În aceşti doi ani energia s-a acumulat şi, după cum susţin şi seismologii din Timişoara, oricând se poate produce un cutremur devastator.

În tot acest timp, după cum am fost obişnuiţi în ultimii ani, Gheorghe Mărmureanu, preşedinte onorific INFP, declară în presă că anul acesta nu se va produce niciun cutremur major în Vrancea. Cu această placă revine constant, în fiecare an. De asemenea, Mircea Radulian, nuanţează ideea unui mare cutremur, susţinând că un cutremur de mare intensitate este puţin probabil să apară anul acesta.

În cazul unui cutremur în Vrancea, dacă e la mare adâncime, undele se propagă înspre nord-est, către Chişinău. Dacă e la o adâncime mai mică de 130 de kilometri, undă va fi mai puternică înspre sud-est, adică spre Bucureşti.

loading...

Related posts