Seismologii avertizeaza ca activitatea seismica din Vrancea s-a intensificat. Sa ne asteptam la un cutremur devastator?

În weekend-ul care tocmai s-a încheiat, România a intrat într-o perioadă tumultuoasă din punct de vedere seismic, avertizează seismologii de la Institutului Naţional de Fizică a Pământului. Această perioadă a fost marcată de două cutremure de intensitate mică spre medie, sâmbăta înregistrându-se în Vrancea un cutremur de 4 grade pe scara Richter, iar duminică unul de 3.5 grade.

în ultimul timp în lume mai multe zonecalde” au început să-şi intensifice activitatea seismică. Se pare că aceasta este una dintre cauzele pentru care Vrancea s-a activat. Chiar dacă de-a lungul istoriei au mai existat asemenea perioade prin care Vrancea a mai trecut, specialiștii susțin că deocamdată România nu va fi afectată de un cutremur devastator.

În opinia lui Mircea Radulian, directorul Institutului Naţional de Fizică a Pământului, cutremurele care se vor produce în Vrancea în perioada următoare vor fi mai multe la număr, dar nu foarte mari ca intensitate.

“Cutremure de peste 6 grade au loc în fiecare zi, sau o dată la două zile în lume, nu sunt evenimente neobişnuite. Totuşi, cele de peste 8 grade sunt mai rare, cam unul pe an. Am observat însă o intensificare a activităţii seismice după anul 2000. A mai fost o astfel de perioadă la începutul secolului al XX-lea, urmată de o etapă calmă, între 1970 şi 2000, 2000 şi ceva”, a precizat Radulian. De altfel, şeful institutului declara în urmă cu un timp: “Dacă ne luăm după statistică, un cutremur de 6 grade ar trebui să se producă în România în viitorul apropiat”, a declarat Mircea Radulian pentru ziarul Libertatea.

CATEGORIES
Share This
>