Take a fresh look at your lifestyle.

Seismograf construit acum 2000 de ani, mai performant decat cel din zilele noastre

Primul seismograf a fost construit în urmă cu peste 2000 de ani în China. Seismograful a fost executat cu o precizie incredibilă și putea să anticipeze producerea unui cutremur, dar și să stabilească locul în care s-a produs. De asemenea, acest seismograf măsura și intensitatea cutremurului.

Zhang Heng, omul care a conceput seismograful


Încă din cele mai vechi timpuri, personalități importante au existat în diverse zone ale globului, care prin aportul de informații  au reușit să schimbe perspectiva asupra vieții de pe Terra. O astfel de geniu a fost Zhang Heng (78-139), om de știință chinez, care prin cele 32 de lucrări ale sale a reușit să pună baze astronomiei moderne.

Zhang Heng a observat şi analizat multe fenomene astronomice. Potrivit statisticii lui, în zona centrală a Chinei se puteau vedea circa 2.500 de stele.

El a descoperit principiul eclipselor de lună, a măsurat precis diametrul unghiular al Soarelui şi al Lunii. Zhang Heng a opinat că Soarele e la fel de mare în întreaga zi, deşi pare mai mare dimineaţa şi seara. Este vorba doar de un efect optic. Explicaţia lui Zhang Heng nu este completă, dar într-o anumită măsură e corectă.

Printre multele sale invenții, Leonardo da Vinci al Asiei, după cum este supranumit, a inventat primul seismograf din lume. Acesta a fost primul aparat din lume pentru monitorizarea cutremurelor. În 138, cu ajutorul aparatului, Zhang Heng a reuşit să înregistreze un seism produs în Shaanxi.

Mulți ani mai târziu, în 1703, Jean de Hautefeuille, un fizician francez, a preluat modelul antic și a construit o copie îmbunătățită a seismografului modern. Cu această mașinărie se putea prezice locul dar și intensitatea cutremurelor, ba mai mult și direcția cutremurului.

Loading...

În ciudat tuturor aparențelor, seismograful din zilele noastre nu este nici pe departe atât de precis precum cele din trecut. Din această cauză, există anumiți oameni de știință care contestă cu vehemență existența acestor aparate rudimentare, dar precise din istoria omenirii.

Seismograful antic reconstruit


O echipă de cercetători chinezi formată din arheologi, seismologi și ingineri, a dorit reconstrucția unei astfel de mașinării antice. Bazându-se pe textele lui Didong Yi, care descriau cu lux de amănunte antica mașinărie, specialiștii au reușit s-o reconstruiască.

 În antichitate urna seismologică era din cupru și avea la exteriorul ei opt dragoni, care indicau cele opt direcții (est, vest, nord, sud, nord-est, sud-est, nord-vest și sud-vest).

Sub aceștia existau opt broaște cu gura deschisă, pentru că atunci când se produce un cutremur o bilă aflată în interiorul vasului era declanșată de un mecanism și pornea în direcția în care se propaga unda seismică. Bila intra în dragonul respectiv și trecea prin gura acestuia pentru a cădea în gura broaștei.

seismograf

De asemenea, mai multe pârghii interioare, ingenios construite, se declanșau în clipa în care pământul începea să tremure. Astfel se putea afla unde și ce intensitate avea cutremurul produs.

Încercările echipei de specialiști chinezi de a reconstrui un astfel de aparat au fost numeroase, dar niciodată nu s-a reușit crearea unui seismograf adevărat. Nimeni nu a înțeles cu exactitate principiul în urma căruia s-a putut dezvolta un astfel de seismograf, chiar dacă invenția datează de circa 2000 de ani.

loading...

Comentariile sunt închise.