Descopera

Secretul inventarii busolei magnetice

De-a lungul timpului au circulat mai multe versiuni despre inventarea busolei. Inițial s-a vehiculat ideea cum că ea fusese inventată de chinezi în epoca împăratului Hwang-Ţi. Acesta a încercat să-și atace dușmanii în bătălia din 2634 î. Hr și pentru că era o ceață densă a fost nevoit să construiască o căruță cu ajutorul căreia a găsit sudul. Aceasta este doar o relatare din cărțile de istorie, dar nu poate să fie vorba despre prima busolă din lume.

Busola magnetică a fost inventată tot în China, dar mult mai târziu, în 1086. Shen Kua a fost creditat cu construirea acestui obiect. Atunci când a construit-o a scris despre ea că este un obiect cu care orice poate să găsească orice punct cardinal dacă ia un ac pe care să-l frece de o rocă, după care să-l atârne de o ață. Acul indica sudul, ceea ce în Europa părea bizar pentru că întotdeauna acul va indica nordul. În realitatea acele nu fac altceva decât să se alinieze punctelor magnetice și indică nu doar nordul ci şi sudul în acelaşi timp.

Aceasta a fost prima relatare despre busola magnetică, dar cu toate acestea magnetismul rocilor era cunoscut cu mult timp înainte. În jurul anului 121, într-un dicționar din China a fost menționată această proprietate.

busola - Secretul inventarii busolei magnetice

Busola s-a bucurat de o apreciere fără precedent. Spre 1150 conducătorii de caravane din Cina foloseau busola lui Shen Kua pentru a-și găsi drumul spre destinație, iar marinarii pentru a naviga în apele întinse. Prima însemnare a unei busole magnetice pe un vapor datează din 1297. Simpla busolă îi ajută pe marinari să găsească direcția în care vroiau să navigheze. Prim metoda numită „calcul mort„, puteau calcula în raport cu punctul de origine. Această metodă de calcul combină direcția pe care o indică acul busolei, la care se adaugă viteza vaporului, plus orele de navigație și astfel se poate determina punctul exact în care se afla ambarcațiunea. Direcția putea fi astfel trasata sub forma unei linii drepte pe o hartă.

Importanța inventării busolei magnetice a fost recunoscută imediat de cei care au folosit-o. Numai datorită ei călătoriile pe mare sau pe uscat au devenit mai puțin hazardate. Astfel, completarea hărții lumii devenea posibilă acum, odată ce busola magnetică devenise un obiect la îndemâna oricărui marinar.

loading...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top