The news is by your side.

Secretul cimentului roman, cel mai durabil material de constructie din toate timpurile

0

După mai bine de 2000 de ani, construcțiile romane încă mai rezistă patinei timpului. Se mai cunoaște și faptul că inginerii romani dețineau secrete importante pe care le foloseau pentru proiectarea drumurilor, podurilor, apeductelor, dar și clădirilor impozante. Una dintre tainele construcțiilor romane a fost betonul.

După mai bine de două milenii, oamenii de știință au reușit să determine formula unuia dintre cele mai dure materiale de construcții care a existat vreodată, betonul. Chiar dacă la prima vedere avem senzația că mortarul modern este unul durabil, acest lucru este cât se poate de fals pentru că cimentul din ziua de astăzi are o durată de viață de doar 50 de ani, după care începe să se erodeze. Betonul folosit de romani are cu totul alte proprietăți și durata sa de viață este incredibil de lungă, rezistând și în ziua de astăzi.

Cercetătorii au prelevat o mostră de ciment roman dintr-o construcție realizată în anul 37, î.e.n., și au supus-o testelor de laborator. Secretul constă într-un amestec de roci vulcanice, cu cenuşă vulcanică și o parte de var. Amestecul odată efectuat era așezat în forme de lemn unde se mai adăuga și tuf vulcanic. Următoarea etapă consta în adăugarea apei de mare, care datorită substanțelor conținute, provoca o reacție chimică foarte puternică. Moleculele de apă intrau în reacție cu cenușa vulcanică și instantaneu se producea cimentarea materialului. Astfel, se producea cel mai durabil mortar din toate timpurile.

Odată descoperite aceste principii rămâne de văzut dacă industria modernă le poate aplica în construcțiile actuale. Cimentul folosit în ziua de astăzi, pe lângă faptul că nu este atât de durabil ca cel din antichitate, este rezultatul unor procese tehnologice extrem de poluante. Un studiu arată că industria de mortar din toată lumea se face vinovată de 7% din emisia de dioxid de carbon la nivel global. Acest fapt este înspăimântător și trebuie perceput precum un semnal de alarmă cu privire la mediul înconjurător. Dacă romanii erau capabili acum 2000 de ani să producă un ciment ecologic și durabil, oare omul modern de ce nu își poate însuși această deprindere?

Colosseum Secretul cimentului roman, cel mai durabil material de constructie din toate timpurile

În momentul în care tehnica romană va fi aplicată în fabricile moderne de producere a cimentului, putem spune că vom asista la o revoluție arhitecturală fără margini. Doar în acest fel, clădirile construite în prezent vor putea să reziste schimbărilor climatice, cutremurelor de intensitate ridicată sau patinei timpului.

Daca ți-a plăcut articolul nu uita de grupul nostru secret pe Facebook. Hai si tu acum!

loading...
S-ar putea să-ți mai placă și