The news is by your side.

Secretele Quipu, sistemul de calcul de 7 biti al Incasilor

0

Imperiul Incaş se întindea pe o suprafaţă de peste 2000 de km pătraţi de la nord la sud şi avea o populaţie de peste 10 milioane de locuitori. Conform istoricilor, acesta a fost cea mai mare şi dezvoltată cultură din perioada precolumbiană.

Fascinaţia unei culturi demult apuse încă mai trezeşte numeroase sentimente, dar şi curiozităţi în rândul oamenilor de ştiinţă. Imperiul Incaş, chiar dacă nu ajunsese că descifreze tainele scrisului, a reuşit să pună la punct un sistem impresionant de calcul cu ajutorul unor funii înnodate, supranumit Quipu.

La prima vedere, aceste quipu par nişte funii aşezate una lângă alta, cu unul sau mai multe noduri pe ele. Se poate spune că sunt elemente decorative, dar de fapt quipu este un adevărat algoritm, asemănător cu sistemul binar folosit în ziua de astăzi de computere.

Gary Urton, profesor de antropologie la Universitatea Harvard, a fost primul specialist care a cercetat aceste funii legate şi a ajuns la concluzia că este vorba despre un cod binar de 7 biţi, capabil să stocheze mai mult de 1500 de unităţi de informaţie.

Sistemul este relativ simplu la prima vedere pentru că funiile sunt aşezate una lângă alta pe o aţă de o anumită dimensiune. Fiecare funie stochează un anumit tip de informaţie prin nodurile pe care le conţine. Fiecare linie de noduri este asemănătoare cu un cod şi trebuie să menţionăm că există o legătură certă între liniile inferioare sau superioare. Atunci când sistemul este pe deplin înţeles, realizăm complexitatea sa.

Istoricii susţin că fiecare generaţie de conducători ai imperiului Incaş realiza un quipu, în care erau stocate toate informaţiile economice, politice, culturale sau chiar previziunile din timpul domniei sale. Mai mult de atât, quipu, fiind un sistem matematic de calcul extrem de complex, era utilizat şi pentru horoscop sau chiar pentru a anticip evenimentele care urmau să se producă în viitorul apropiat sau îndepărtat.

quipu Secretele Quipu, sistemul de calcul de 7 biti al Incasilor

Din păcate doar câteva quipu au supravieţuit furiei spaniole din secolul al XVI-lea. Biserica catolică le considera creaţia diavolului şi din acest motiv cele mai multe dintre ele, pe care era stocată informaţie preţioasă despre trecut sau chiar despre viitor, au fost distruse. Acest fapt demonstrează încă o dată nivelul de barbarism pe care conchistadorii l-au împrăştiat într-un imperiu al cărei viaţa se baza doar pe cultură, spiritualitate şi ştiinţă.

Daca ți-a plăcut articolul nu uita de grupul nostru secret pe Facebook. Hai si tu acum!

loading...
S-ar putea să-ți mai placă și