The news is by your side.

Secretele metalelor pretioase in Lumea Noua

0

[dropcap]M[/dropcap]ai bine de trei milenii, un cavou funerar, descoperit în regiunea muntoasă din sudul Perului, a păstrat un secret interesant. Aurul din mâinile scheletului descoperit este cea mai veche mărturie a prelucrării metalelor prețioase. În 1971 un grup de arheologi a descoperit un sit funerar în care era adăpostit un cavou. În urma analizei s-a confirmat faptul că persoana care fusese îngropată în cavou a trăit pe Pământ în urmă cu 3500 de ani în urmă.

Cel mai interesant fapt a fost că mâna scheletului ţinea strâns nouă lamele de aur şi mai multe perle lapislazuli. Din același mormânt au mai fost scoase la iveală şi alte obiecte precum două boluri, trei ciocane şi o nicovală. Arheologii au presupus că obiectele din piatră erau folosite pentru prelucrarea metalelor preţioase. Acestea au constituit cea mai clară dovadă a faptului că aurul a fost prelucrat încă din cele mai fragede timpuri în Lumea Noua.

 

Atunci când conchistadorii au ajuns în America şi le-au confiscat bijuteriile indienilor, în momentul în care au vrut să le topească au avut o mare surpriză, întrucât obiectele erau de fapt din cupru placate cu aur. Acest fapt denotă că indienii aurari cunoşteau foarte bine secretele aliajelor. Ei recurseseră la aceste metode de fabricare pentru că rezervele lor de aur nu erau inepuizabile. Unii aurari aveau o altă metodă de placare mult mai avansată, decopertau stratul superficial de cupru cu ajutorul unui corosiv pentru că mai apoi să-l acopere cu o peliculă de aur pur.

Fineţea cu care erau prelucrate metalele preţioase este incredibilă, pe alocuri, avea o grosime de mai puţin de doi microni. În secolele I-III, indienii din regiunea Choco din Columbia au exploatat intens minele de platină. Bijutierii şi-au dat seama că pot transforma platina în praf pe care îl amestecau cu aur. Placau lamelele de aur cu praful de platină pe care îl topeau în jar. Înainte ca amestecul să se răcească, cu ajutorul unui ciocan îl băteau până devenea maleabil pentru că mai apoi să fie modelat după bunul plac.

Interesant mai este faptul că tehnicaprăjirii” îşi face apariția în Lumea Noua abia în secolul al XIX-lea, în timp ce în Lumea Veche era folosită de peste 1500 de ani.

Daca ți-a plăcut articolul nu uita de grupul nostru secret pe Facebook. Hai si tu acum!

loading...
S-ar putea să-ți mai placă și