Secretele fizicii cuantice: Viitorul și trecutul există simultan și timpul este o iluzie creată de creier

Secretele fizicii cuantice: Viitorul și trecutul există simultan și timpul este o iluzie creată de creier

Timpul este un fenomen straniu, care nu a fost niciodată pe deplin înțeles. De-a lungul anilor, au existat numeroși oameni de știință, care au demonstrat și susținut că timpul nu există așa cum îl percepem noi. Noile descoperiri în materie de fizică cuantică confirmă acest fapt straniu.

Fizicianul englez Julian Barbour a expus o descriere interesantă a timpului. El susținea că oamenii sunt siguri că timpul există, dar le scapă mereu printre degete. Le scapă printre degete, spune Barbour, pentru că, de fapt, “timpul, în ansamblu, există în “felii” de spaţiu”. Aceste felii există separat una de alta și se pot înțelege mai bine prin ipostaze.

Aceste ipostaze sunt puse cap la cap de creier. El este cel care constituie axa timpului și noi o percepem astfel. Barbour compara acest procedeu cu cel al filmelor, care în esență nu sunt decât o captare a celor 24 imagini/secundă, care ne dau senzația de mișcare.

Italianul Carlo Rovelli (născut în 1956), specializat în gravitaţia cuantică, director la CNRS (Centrul Naţional de Cercetare Ştiinţifică, din Franţa), consideră şi el că scurgerea timpului este o iluzie generată de cunoaşterea incompletă a legilor şi regulilor Universului.

Această teorie susține că fiecare obiect are timpul său, care se scurge independent de celelalte, dar timpul său depinde în mare măsură de locul unde se află și de câmpul gravitațional. Adică, un om ar putea să trăiască mai mult dacă s-ar afla în afara galaxiei nostre, decât o face pe Terra.

Acelaşi lucru îl transmitea, de altfel, în alte cuvinte, şi Einstein, în 1955, când s-a stins din viaţa bunul său prieten Michele Besso, despre care spunea că “a părăsit această lume, dar aceasta nu înseamnă nimic, pentru că oameni ca noi ştiu că distincţia dintre trecut, prezent şi viitor este doar o iluzie”.

Einstein sugera ideea de timp pe falii sau împărțit în părți distincte. Timpul poate exista dar nu trebuie privit precum o săgeată sau un râu care curge dintr-o direcție spre alta, ci precum mai multe bucăți care există simultan.

rp_calatoria-in-timp1.jpgÎn esență timpul nu există așa cum credem noi. Universul trebuie privit precum un corp static, guvernat de legi ale fizicii bine stabilite. Benjamin Libet, cercetător la departamentul de psihologie al Universităţii din San Francisco, primul care a primit un “Premiu Nobel virtual”, din partea Universităţii austriece Klagenfurt a demonstrat că atunci când luăm o decizie, este o iluzie a viitorului.

De ce? Pentru că un grup de neuroni, în urma unui proces complex, alege dintr-o multitudine de variante, care s-au întâmplat deja.

Adică, creierul nostru, chiar dacă ne oferă iluzia timpului, el este conectat la adevăratul timp, care există, conform fizicii cuantice simultan, și de acolo preia informațiile din viitor, care ciudat sau nu s-au petrecut deja.

loading...
CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (6)