Descopera

Secretele fizicii cuantice: Viitorul și trecutul există simultan și timpul este o iluzie creată de creier

Timpul este un fenomen straniu, care nu a fost niciodată pe deplin înțeles. De-a lungul anilor, au existat numeroși oameni de știință, care au demonstrat și susținut că timpul nu există așa cum îl percepem noi. Noile descoperiri în materie de fizică cuantică confirmă acest fapt straniu.

Fizicianul englez Julian Barbour a expus o descriere interesantă a timpului. El susținea că oamenii sunt siguri că timpul există, dar le scapă mereu printre degete. Le scapă printre degete, spune Barbour, pentru că, de fapt, “timpul, în ansamblu, există în “felii” de spaţiu”. Aceste felii există separat una de alta și se pot înțelege mai bine prin ipostaze.

Aceste ipostaze sunt puse cap la cap de creier. El este cel care constituie axa timpului și noi o percepem astfel. Barbour compara acest procedeu cu cel al filmelor, care în esență nu sunt decât o captare a celor 24 imagini/secundă, care ne dau senzația de mișcare.

Italianul Carlo Rovelli (născut în 1956), specializat în gravitaţia cuantică, director la CNRS (Centrul Naţional de Cercetare Ştiinţifică, din Franţa), consideră şi el că scurgerea timpului este o iluzie generată de cunoaşterea incompletă a legilor şi regulilor Universului.

Această teorie susține că fiecare obiect are timpul său, care se scurge independent de celelalte, dar timpul său depinde în mare măsură de locul unde se află și de câmpul gravitațional. Adică, un om ar putea să trăiască mai mult dacă s-ar afla în afara galaxiei nostre, decât o face pe Terra.

Acelaşi lucru îl transmitea, de altfel, în alte cuvinte, şi Einstein, în 1955, când s-a stins din viaţa bunul său prieten Michele Besso, despre care spunea că “a părăsit această lume, dar aceasta nu înseamnă nimic, pentru că oameni ca noi ştiu că distincţia dintre trecut, prezent şi viitor este doar o iluzie”.

loading...

Einstein sugera ideea de timp pe falii sau împărțit în părți distincte. Timpul poate exista dar nu trebuie privit precum o săgeată sau un râu care curge dintr-o direcție spre alta, ci precum mai multe bucăți care există simultan.

În esență timpul nu există așa cum credem noi. Universul trebuie privit precum un corp static, guvernat de legi ale fizicii bine stabilite. Benjamin Libet, cercetător la departamentul de psihologie al Universităţii din San Francisco, primul care a primit un “Premiu Nobel virtual”, din partea Universităţii austriece Klagenfurt a demonstrat că atunci când luăm o decizie, este o iluzie a viitorului. De ce? Pentru că un grup de neuroni, în urma unui proces complex, alege dintr-o multitudine de variante, care s-au întâmplat deja.

 

Adică, creierul nostru, chiar dacă ne oferă iluzia timpului, el este conectat la adevăratul timp, care există, conform fizicii cuantice simultan, și de acolo preia informațiile din viitor, care ciudat sau nu s-au petrecut deja.

loading...
6 Comments

6 Comments

 1. anonim@email.com

  9 iunie 2017 at 11:47

  „Viitorul și trecutul există simultan” este o teorie menita sa zapaceasca oamenii, pentru a-i face manipulabili.

 2. ortodoxend

  9 iunie 2017 at 23:13

  Nu este chiar adevarat. Articolul suna a determinist si vieti predestinate. Adica nu putem face nimic, oricum totul trebuia sa se intample fara sa le putem schimba. In realitate noi modelam feliile de spatiu viitoare prin actiunile prezenta. Avem libertate de decizie care nu e iluzorie, e o libertate reala bazata pe niste parametri de moment. In realitate noi alegem intre bine si rau.

 3. Aventurierul

  10 iunie 2017 at 2:51

  O teorie nouă asupra timpului are valoare atunci când poate ajuta la o schimbare a modului de percepție a acestuia. Altfel e doar un balon de săpun.

 4. valy

  10 iunie 2017 at 18:56

  deci sa inteleg ca daca ajung la scoala dupa ora de intrare o sa fie bine si asa.
  profa de mate sa nu se supere ca doar timpul e relativ.
  felie mai mare sau mai mica dupa cum ne da puterea.
  mai da ce viata frumoasa o sa avem cu noua fizica fara sa ne doara capul de/in timp…. ha ha ha
  in lumea asta in care traim acum, asa cum este fasole si carnat toti asa este si timp liniar.
  alte lumi – universuri hmmm…. poate

 5. boby zicu

  14 iulie 2017 at 17:20

  da suntem toti mari fizicieni acum,si avem pretentia ca intelegem.Ceea ce intelegem nu e decat o picatura inr-un ocean.

 6. lucian

  24 iulie 2017 at 10:23

  deci de asta avem senzatia de deja vu pentru ca atunci cand s a petrecut deja in viitor si senzatie mai puternica neuronii o percep mai bine si creerul isi da seama ca ai mai trecut prin asta

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top