Mistere din Romania

Secrete nebănuite pe care le ascunde Marea Neagră

În apropiere de Mangalia, în mare, a fost descoperit un sit care se pare că a fost construit în secolul al VI-lea î. Hr., de grecii dorieni. Fortăreața are dimensiuni impresionante, peste două mile, de-a lungul coastei.

În secolul al XV-lea, un marinar burgund scria despre zidurile care ies din ape, în dreptul portului Panguala, Mangalia. Multe corăbii s-au scufundat din cauza acestor ziduri. Marea a invada uscatul și a distrus orașul. Scafandrii care au cercetat situl vorbesc despre străzi pavate, coloane, construcții, capiteluri.

Marea Neagră este plină de secrete și ruine antice. Numai în anumite perioade ale anului, scafandrii pot cerceta zona, cu ajutorul unor echipamente sofisticate.

Marea Neagră are reputația ca fiind o mare neprimitoare. Patru epave medievale au fost descoperite de scafandri, în zona Mangalia.

Pe plaja de la 2 Mai au fost descoperite pietre semiprețioase. Ele provin de la un balastru care conținea sol vulcanic, adus de o corabie din zona vulcanului Vezuviu.

Balastrul a fost aruncat în mare, unde apa mării a spălat solul vulcanic. Pietrele au fost aduse pe plajă și erau agate.
În zona de coastă a Crimeei au fost descoperite ruinele unui alt oraș, numit Akra. În preajma acestui sit au fost descoperite epavele mai multor corăbii.

loading...

Specialiștii susțin că în Marea Neagră au avut loc fenomene care au dus la dezastre. Măsurătorile au arătat că salinitatea mării este în scădere, semn că marea a fost la începuturile sale un lac.

Jurnalul Washington Post a publicat un articol despre cercetările oceanografului, Robert Ballard, cel care a descoperit și epava Titanicului. Ballard susține că, la o adâncime de 170 de metri, în Marea Neagră, a descoperit urme ale unui cataclism. Poate fi vorba despre Potopul lui Noe.

El plasează catastrofa acum 7500 de ani. Conform ipotezei, Marea Mediterană s-a format ca urmare a topirii ghețarilor, apă care s-a revărsat în actuala Mare Neagră. A fost un potop apocaliptic. Forța apei a depășit de 300 de ori pe cea a cascadei Niagara.
Pentru a se echilibra nivelul apelor ar fi fost nevoie de 40 de zile. S-au creat valuri uriașe de peste 100 de metri.

Marea Neagra - Secrete nebănuite pe care le ascunde Marea Neagră

În afară de secretele pe care marea le ține cu strășnicie, în anul 1901, a avut loc un cutremur cu magnitudinea de 7,2 pe scara Richter. Mangalia și alte sate din apropierea mării au fost distruse. Marea Neagră este ostilă, misterioasă, purtătoare de multe tragedii.

loading...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top