Se preconizează că o furtună solară va pune în pericol viața de pe Pământ

Se preconizează că o furtună solară va pune în pericol viața de pe Pământ

De-a lungul timpului au existat numeroase teorii referitoare la sfârşitul lumii. Iniţial cercetătorii au susţinut că un meteorit va lovi Terra, apoi textele mayașe au fost interpretate în aşa fel încât 21 decembrie 2012 ar fi ultima zi a omenirii, pentru ca acum furtunile solare sunt de fapt cele care ar putea să pună în pericol existenţa omenirii.

Se preconizează că în următorii doi ani se pot produce furtuni solare impresionant de violente şi că ar putea afecta reţelele electrice, sateliţii, cât şi liniile de comunicaţii. În urma studiilor efectuate, există posibilitatea ca o dată la zece ani o furtună solară devastatoare poate pune în pericol viaţa  pe Terra. Ţinând cont de faptul că în ultimul secol nu s-a produs nicio furtună solară cu repercusiuni distrugătoare asupra Pământului, cercetătorii sunt de părere că în următorii doi ani putem asista la o asemenea catastrofă.

„Guvernele din toată lumea iau foarte în serios această ameninţare. Astfel de lucruri se întâmplă rar, dar pot avea consecinţe catastrofice.„, a explicat Mike Hapgood, specialist în vremea spaţială.

Ultimul eveniment de acest gen s-a petreucut acum 150 de ani, când pagubele materiale nu au fost nesemnificative pentru că civilizaţia umană nu atinsese un grad superior de dezvoltare.

În prezent se cunoaşte foarte bine dependenţa omenirii faţă de tot ceea ce înseamnă reţele de electricitate, iar o furtună solară de magnitudine similară cu cea produsă pe la mijlocul anilor 1800, ar avea un efect distrugător asupra omenirii. Pericolul vine din partea plasmei încărcate magnetic pe care Soarele o eliberează în momentul erupţiilor de masă coronală.

Acele bule energetice emise de Soare pot înghiţi Pământul în mai puţin de trei zile de la data emiterii. Consecinţa imediată constă în topirea transformatoarelor electrice, ceea ce ar însemna o pană de curent la nivel global. În urma acestui fapt dramatic, producţia, livrarea cât şi viaţa de zi cu zi sunt reduse la tăcere. Este imposibil să supravieţuieşti în timpurile actuale fără curent, apă, mijloace de transport, hrană sau comunicaţii.

Loading...

În acest fel, viaţa  pe Terra se datorează în mare măsură Soarelui, dar în acelaşi timp măreţul astru o poate stopa în orice clipă.Suntem oare pregătiți să revnim la un stil de viață rudimentar?

loading...

Related posts