SCURTA ȘI TUMULTOASA VIAȚĂ A GENIILOR

Wolfang Amadeus Mozart a murit la 35 de ani și a compus 626 de opere. El reprezintă perfecțiunea simfoniei, sonatelor și a fost un maestru al operelor.

Încă de la vârsta de trei ani el a dat semne că are înclinații muzicale. O ureche absolută, o memorie remarcabilă. La vârsta de 14 ani, după ce asculta o singură dată o operă o reproducea ireproșabil.

Forță, grație, emoție, patetism, eleganță, toate acestea îl caracterizează pe Mozart. Moartea lui Mozart este una dintre cele mai misterioase. S-a spus că a fost răpus de o răceală, de un stafilococ, de meningită, septicemie, scarlatină, rubeolă. Care este adevărul?

Au fost peste 140 de diagnosticuri. În anul 1791, după ce a compus Flautul Fermecat, trebuia să scrie Reqviem și apoi Clemance și Titus. Era o perioadă foarte aglomerată, în care Mozart lua foarte multe medicamente.

Soția sa, Constance, îi născuse un fiu și se odihnea la Baden. La modă, în acea perioadă, împotriva stresului și a oboselii, era un lichior care se numea Van Swieten.

Cel care fabricase acest lichid era medicul împărătesei Maria Terza. Se spunea că, lichiorul vindecă mai multe boli. Lichiorul conținea mercur și se spune că a făcut multe victime.

Loading...

Henri de Toulouse Lautrec a fost fiul unui conte și a murit în anul 1913. El s-a născut sănătos, însă la câțiva ani de la naștere, o boală gravă de oase i-a încetinit dezvoltarea. Avea oase fragile și din această cauză avea multe fracturi. Avea o înălțime de 1,5 metri la maturitate.

A fost un pictor de excepție. Sunt celebre picturile sale cu dansatoarele din cabarete și prostituatele din Paris, pe care le frecventa.
A murit la vârsta de 37 de ani. A fost iubitul, copilul de suflet al dansatoarelor de la Moulin Rouge. Lautrec a fost considerat un model al spontaneității, al idealurilor. El a trăit într-o lume fără bariere morale. Bordelurile i-au fost casă, iar prostituatele i-au fost iubite, mame, surori.

Nicolae Labiș a murit la vârsta de 21 de ani. Oficial, moartea sa a fost un accident de tramvai. A fost catalogat urmașul lui Mihai Eminescu. După o vizită la Capșa, însoțit de doi bărbați și o balerină, au coborât în pasajul Victoria pentru a lua un tramvai. În momentul în care s-a urcat în tramvai, cineva l-a îmbrâncit și a căzut. A reușit să se prindă de grătarul intermediar dintre vagoane.

Pe patul de spital, el a povestit că din capul meu izbit de caldarâm ies scântei.  Balerina Maria Polivoi, cea care îl însoțea a văzut cine l-a împins pe Labiș, dar amenințările care au urmat au făcut-o să tacă. A dus secretul cu ea în mormânt.
Despre moartea lui Mihai Eminescu, un anume Dumitrache care l-a îngrijit a declar că, Eminescu fusese adus la Șuțu unde avea o cameră a lui.

Eminescu îi spune lui Dumitrache că vrea să se plimbe prin grădină și să-l învețe să câte Deșteaptă-te, Române. În timpul plimbării, un bolnav care fusese profesor la Craiova a arunca cu o cărămidă în capul lui Eminescu.

einstein

Acesta a căzut, sângele curge șiroaie și a mai apucat să sună, Dumitrache, adu medicul că mă prăpădesc! Medicul a declar că, Eminescu s-a tânguit toată noaptea, mă prăpădesc, spunea el. A murit singur în somn!loading...
S-ar putea să-ți mai placă și