Take a fresh look at your lifestyle.

Scrisoarea lui Einstein despre Dumnezeu! Iată ce spunea fizicianul despre divinitate

Scrisoarea lui Einstein despre Dumnezeu este un text, semnat de marele fizician, care a fost vândut la o licitație din New York, pentru suma de 2,4 milioane de dolari.

Scrisoarea este un document extrem de valoros, prin care Eistein și-a exprimat punctul de vedere cu privire la Dumnezeu și la Biblie.

Einstein spune: „Cuvântul Dumnezeu este pentru mine nimic mai mult decât expresia și produsul slăbiciunilor omenești, Biblia o colecție de legende onorabile, dar totuși primitive, care totuși sunt destul de copilărești”.

Scrisoarea de o jumătate de pagină, scrisă în 1954 în limba germană și adresată filosofului Eric Gutkind, conține reflecții asupra lui Dumnezeu, a Bibliei și a iudaismului.

 “Nicio interpretare, indiferent cât de subtilă, nu va schimba nimic (pentru mine)”, a adăugat omul de ştiinţă în misiva sa de o pagină şi jumătate, cunoscută sub numele de ”Scrisoarea lui Dumnezeu”.

În scrisoarea – care a fost vândută prin casa de licitații Christie’s din New York, marți – Einstein, un evreu, își articulează de asemenea dezamăgirea cu privire la iudaism. „Pentru mine, religia evreiască ca toate celelalte este o încarnare a superstițiilor celor mai mari copii. Și poporul evreu, căruia îi aparțin cu bucurie, nu are o calitate diferită pentru mine decât pentru toți ceilalți „, a scris el.

Loading...

„În ceea ce privește experiența mea, nu sunt mai bune decât alte grupuri umane, deși sunt protejate de cele mai grave forme de cancer prin lipsa puterii. Altfel nu văd nimic „ales” despre ei. „

Recunoscându-și dezamăgirea în faptul că nu a asigurat elementul, Dawkins a spus: „Această scrisoare a fost despre ceva foarte important pentru Einstein, bănuiesc.”

Potrivit lui Einstein: O viață, o biografie publicată în 1996, a fost devotat religios precum un copil. Dar la vârsta de 13 ani „și-a abandonat fervoarea religioasă necritică, simțindu-se că a fost înșelat în minciuni religioase”.

Scrisoarea lui Einstein despre Dumnezeu

El a spus că a crezut în „Dumnezeul lui Spinoza” – referindu-se la Baruch Spinoza, un gânditor olandez din secolul al XVII-lea – „care se dezvăluie în armonia lumii, nu într-un Dumnezeu care se preocupă de soarta și de faptele omenirii” .

De asemenea, el a criticat „atei fanatici a căror intoleranță este de același fel ca intoleranța fanaticii religioase”.

loading...

Comentariile sunt închise.