Take a fresh look at your lifestyle.

Școlile misterelor și progresul omenirii

Istoricii din lumea antică relatau că, de la începuturile civilizației egiptene și până la prăbușirea Romei, lângă templele publice din orașe precum Teba, Efes, Eleusis erau incinte destinate preoților. Cărturarii numesc aceste incinte școli ale misterelor. Aici, elitele politice și culturale depindeau tehnici de meditație. După ani de pregătire, Platon, Eschil, Alexandru cel Mare, Cezar, Cicero și alții erau inițiați într-un tip de filozofie secretă.

În diferite epoci, tehnicile folosite de aceste școli includeau privarea senzorială, exerciții de respirație, dansuri sacre, reprezentații teatrale, consumul de substanțe halucinogene și diverse modalități de redirecționare a energiei sexuale. Toate aceste tehnici aveau rolul de a induce stări alterate de conștiință, în cursul cărora inițiatul putea percepe lumea în moduri noi. Toți cei care dezvăluiau profanilor cele învățate în interiorul incintelor erau executați.

Filozoful neoplatonician Iamblichus a consemnat soarta pe care au avut-o doi tineri din Efes. Într-o noapte, la auzul unor zvonuri privind existența ascunsă în incintă a unor fantome și a unor practici magice de o realitate mai intensă, mai arzătoare decât cea reală, cei doi s-au lăsat mânați de curiozitate. La adăpostul întunericului, au escaladat zidurile și au coborât în partea cealaltă. S-a iscat un veritabil haos, audibil din orice zonă a orașului, iar dimineață, în fața propriilor incinte, au fost găsite cadavrele celor doi băieți. În lumea antică, învățăturile predate în școlile misterelor erau păzite tot atât de drastic pe cât sunt păstrate azi secretele nucleare.

Apoi, în secolul al III-lea, când creștinismul a devenit religie de stat în imperiul roman, templele antice au fost închise. Pentru a evita pericolul proliferării, secretele au fost declarate eretice, iar perpetuarea acestora era considerată o infracțiune capitală.
Membrii noii elite, incluzându-i aici și pe unii lideri ai bisericii, au început să formeze societăți secrete. Astfel, în spatele ușilor închise, ei au continuat să disemineze străvechile secrete.  Când vorbim despre Papa ne gândim imediat la catolicism și totuși.

În anul 1939, un tânăr de 21 de ani a fost lovit de un camion. În stare de comă, el a trăit o copleșitoare experiență mistică. După ce și-a revenit, a recunoscut că, deși survenită într-un mod neașteptat, experiența prin care trecuse fusese exact ceea ce știuse că se va întâmpla ca rezultat al tehnicilor deprinse de la mentorul său, Kotlorezyk, un rozacrucian modern. În urma acestui episod, tânărul s-a înscris la seminar, a devenit episcop de Cracovia și, ulterior, Papa Ioan Paul al II-lea. În zilele noastre, faptul că șeful Bisericii Catolice a fost mai întâi inițiat în tainele domeniului spiritual sub egida unei societăți secrete nu mai este, poate, la fel de șocant ca odinioară, fiindcă știința a depășit religia ca principal agent de control social. Știința este cea care decide astăzi, ce anume este acceptabil să credem și ce nu.

mistere

Loading...

În școlile misterelor, cei care voiau să fie inițiați treceau prin diverse încercări. Cădeau într-un puț, testul apei, se strecurau printr-o ușă foarte mică și purtau discuții ce puneau logica la încercare cu animale antropomorfe. Vi se pare ceva cunoscut aici? Lewis Carroll este unul dintre numeroșii scriitori de cărți pentru copii, alături de Frații Grimm, Antoine de Saint-Exupery și cei care au creat Vrăjitorul din Oz și Mary Poppins, care credeau în istoria și filozofia secretă. Acești scriitori au subminat modul materialist în care era acceptată viața.

Ei voiau ca tinerii să privească viața invers și să se elibereze de un mod rigid de gândire. Alte spirite înrudite cu ei sunt Rableais și Swift care utilizează supranaturalul, în operele lor, ca pe ceva dat, obișnuit. Newton a folosit toată viața sa alchimia. Voltaire participa în mod frecvent la ședințe de magie. Napoleon vorbea despre steaua sa luminoasă care i-a conferit măreție și invulnerabilitate.

loading...

Comentariile sunt închise.