ȘCOALA MISTERELOR ÎN GRECIA ANTICĂ, locul în care doar aleşii aveau acces

Dacă la atenieni recunoaștem darul gândirii libere, individuale, la spartani nu putem să nu observăm dezvoltarea voinței individuale și a impulsului competitiv până la limitele venerării eroilor, a celor puternici Cea mai cunoscută dintre școlile misterelor din Grecia este cea a lui Eleusis. Calea Lactee era o vastă mulțime de spirite, aidoma unui fluviu. Spiritele morților, asemănătoare cu stelele, urcau prin poarta Capricornului, printre sferele cerești, înainte de a coborî iar în lumea materială, prin poarta Racului.

Înainte de echinocțiul de toamnă, erau ținute nouă zile de post. După un post atât de lung, puteau bea un amestec din orz prăjit, apă și ulei extras dintr-o plantă mediteraneeană, care putea provoca halucinații. Misterele induceau experiențe extrem de intense, spaimă exacerbată, oroare fără limite. Plutarh vorbea despre teroarea celor care urmau să fie inițiați, de parcă îi aștepta moartea.

Candidatul urma să fie pedepsit și torturat de demoni. Karl von Eckartshausen, teozof, consemna cele mai eficiente plante și substanțe a căror ardere putea determina apariții. Acestea erau cucuta, șofranul. aloe, mătrăguna, semințele de mac, pătrunjelul. Statuile extrem de realiste pentru care Grecia acelei epoci a devenit celebră își au originea în școlile misterelor, funcția lor inițială fiind accea de a contribui la aducerea zeilor pe Pământ.

Zeii ocupau aceste statui și trăiau într-un corp fizic. Scopul era ca zeii să le aducă la viață. Statuile păreau că respiră, că se mișcă și că uneori vorbeau. Pare limpede că zeii ocupau corpuri vegetale, eterice, și că apăreau sub înfățișarea unor spectre sau fantome luminoase. Învățăturile aveau și un element profetic. În cadrul inițierii finale, candidatului i se arăta un spic de grâu verde.

Spicul de grâu reprezenta steaua Spica, sămânța divină ținută în mâna stângă a zeiței virgine a constelației Fecioara.
Grânele din mâna sa fac trimitere la marele timp sămânță cosmic. Spicul va fi transformat în pâinea de la Cina cea de Taină, simbolizând trupul vegetal al lui Iisus și deopotrivă dimensiunea vegetală.Există și alte căi prin care spiritele pot influența evenimentele de pe Pământ.

Dacă veți privi unul din busturile lui Socrate, veți fi surprinși de aspectul energic al fizionomiei sale. În tradiția secretă, Socrate era considerat o reîncarnare a marelui spirit ce trăise anterior în trupul lui Silenus. Socrate vorbea despre daimonul său, referindu-se la un spirit pozitiv, care îl îndruma în viață. Poate că existența unui daimond, vi se pare ceva ciudat. O să vă povestesc un incident al unui elev al filozofului ezoterist Ouspensky, care a exercitat o influență formatoare asupra multor scriitori și artiști ai secolului al XX lea. Elevul, care era avocat de meserie, ascultase un seminar susținut de Ouspensky, mergea pe stradă derutat și plin de dubii. Deodată a auzit o voce care i-a spus, dacă vei pierde contactul cu aceste lucruri, vei face ceva ce vei regreta întreaga viață.

grecia antica

Socrate spunea că obiectivul fiecărei filosofii este să te învețe cum să mori. Nici chiar în școlile secrete nu există un răspuns unanim la întrebarea dacă Socrate a fost sau nu un inițiat. Când a fost acuzat de coruperea tinerilor atenieni și de faptul că nu crede în zei, s-a sinucis bând cucută și a murit iertându-și călăii. Jurământul împotriva sinuciderii era unul dintre cele mai teribile pe care le rosteau inițiații. Săpăturile arheologice de la Baia, Italia au scos la iveală tuneluri secrete și trape folosite pentru a-i convinge pe aspiranții la inițiere că trăiesc o experiență supranaturală.

În întunericul sufocant, preoții înveșmântați aidoma zeilor se aplecau asupra candidaților drogați anterior cu halucinogene. La finele inițierii, candidatul ieșea la lumină iar preoții îi luau la întrebări și dacă nu credeau fără cea mai vagă umbră de îndoială în iluziile trăite, erau uciși. Școlile secrete nu făceau altceva decât să-i învețe pe oameni să moară în speranță.


Ne găsești pe Facebook, pe pagina Cultură Generală, pe Grupul Cunoașterii sau pe canalul de Youtube, Efemeride TV!


 

Loading...
CATEGORIES
TAGS

COMMENTS

Wordpress (0)