Schitul Nifon, un loc de poveste din Neamț

Aflat in comuna Vanatori, judetul Neamt la circa 19 kilometri de Targu Neamt si doar 2 kilometri de Manastirea Secu, Schitul Nifon, cu obste de calugari si hramul Buna Vestire, a fost zidit in 1690 de ieromonahul al carui nume il poarta.

Acesta, care sihastrea in Muntii Neamtului, a adunat in jurul sau cativa ucenici si au construit o biserica din lemn si cateva chilii. Schitul era inchinat Manastirii Secu si in 1821 este distrus de turci ramanand multa vreme nelocuit.

In secolul al XIX-lea ieroschimonahul Nifon Ionescu incepe sa ridice biserica de piatra dar din cauza vremurilor grele nu o poate termina, rezumandu-se la mai putin de jumatate, dupa care se retrage la Muntele Athos unde zideste schitul romanesc Prodromu.

Constructia incepuse intr-un loc mai ferit, la circa 300 metri de fosta asezare monahala, si se spune ca, datorita schimbarii locului fara binecuvantare, biserica ramasese neterminata.

Inca 170 de ani schitul ramane nelocuit, chiliile sunt si ele avariate, dar in jurul anului 1965 soseste aici ieromonahul Luca, renumit pentru harul sau duhovnicesc. Oamenii din sat aduceau bucate la schit iar parintele Luca le ducea la Manastirea Secu, aflata la mare stramtoare in epoca respectiva.

 Din vechiul schit ramasesera numai ruinele si un fag batran, crescut chiar in naosul bisericii. Asezamantul a renascut si s-a infrumusetat in cativa ani, dar schitul a fost reinfiintat oficial abia in 1991. In 1999 un incendiu distruge atat biserica mare cat si chiliile si dependintele, impunandu-se lucrari din reconstructie.

Loading...

Acestea incep in anul 2005 si se termina in 2011. Pe parcursul restaurarilor si rezidirilor se remarca eforturile depuse in acest scop de parintele arhimandrit Vichentie, staretul Manastirii Secu.

Biserica schitului este resfintita la data de 18 septembrie 2011 de Inalt Preasfintitul Teofan, metropolitul Moldovei si Bucovinei.

Noul schit din piatra si caramida, avand chilii cu parter si etaj si biserica in partea de rasarit a ansamblului, se inalta pe locul vechiului schit de lemn distrus de incendiul din 1999. Constructia este integral din zidarie, ansamblul cuprinzand si alte cateva dependinte.

Schitul Nifon

 Cu prilejul inaltarii asezamantul a primit si cel de al doilea hram, Sfanta Treime. Icoana Sfintei Treimi este pictata pe poarta de la intrare, scrie Revista Magazin.

La schit exista patru monahi, iubitori de liniste si rugaciune iar dupa incheierea lucrarilor de reconstructie, s-a hotarat ca slujbele sa se tina dupa randuiala Sfantului Munte Athos.

loading...

Comentariile sunt închise.