Uncategorized

Scandaluri celebre din lumea sportului

Lumea sportului nu a fost ocolită de mari scandaluri. Vă prezentăm câteva dintre ele. Jocurile Olimpice, Seul, 1988. Rivalitatea dintre Carl Lewis și Ben Johnson atinsese paroxismul. Finala la 100 de metri era marea provocare.

Johnson câștigă cursa cu 9”79. La trei zile după cursă, Johnson este depistat pozitiv. I se retrage titlul olimpic. Johnson avea să devină o rușine pentru atletismul canadian.

Un alt scandal s-a produs la Jocurile Paralimpice de la Sidney din anul 2000. Spania câștigă medalia de aur la baschet, categoria deficiențe mentale. Din 12 jucători, doi aveau un real handicap mental. Ceilalți zece simulau acest handicap.

Considerându-se că este dificil să stabilești un astfel de handicap, s-a hotărât excluderea de la jocurile paralimpice a acestei categorii, până în anul 2012 când s-a revenit asupra deciziei.

În anul 2007, Comitetul Olimpic German a anunțat că va despăgubi 10000 de sportivi est germani, cu câte 20000 de euro pentru fiecare. Aceștia au fost victime ale dopajului forțat în perioada 1970-1989. A fost utilizat dirijabilul, un derivat al testosteronului care la femei modifica vocea, producea infertilitate, cancer sau nașteri ale unor copii cu deficiențe.

Regina sportului feminin a fost Marino Joben. Ea a obținut la proba de alergat trei medalii olimpice de aur. Marino a căzut brutal de pe piedestal în anul 2003, atunci când fostul ei antrenor a dat în vileag practicile de dopaj care se realizau in laboratorul Balco. Alături de Marino erau și alți sportivi de renume care beneficiau de același tratament.

loading...

Și formula unu a avut parte de un scandal care a fost numit crashgate. La Marele Premiu de la Singapore, Nelson Piquet Jr care s-a aflat în frunte timp de 13 ture, intră cu mașina sa, un Renault R28 în zid. Cursa va fi câștigată de brazilianul Fernando Alfonso. Ulterior, s-a aflat că a fost o înțelegere între francezi și brazilieni, astfel încât Alonso să poată câștiga cursa.

Despre celebrul ciclist Armstrong s-a spus că a beneficiat de cel mai sofisticat program de dopaj. În anul 2013, Lance Armstrong recunoaște la o emisiune TV că s-a dopat. S-a spus că a fost cel mai mare scandal de dopaj din istoria sportului mondial. Lance erau un mit, un erou. I-au fost retrase toate medaliile, câștigase de 12 ori Turul Franței. Sponsorii își vor banii înapoi, sume exorbitante.

Armstrong a recunoscut că a beneficiat de testosteron, un hormon de creștere, încă din anul 1990, cu acceptul celor de la Motorola. Dispunând de medici foarte buni, urmele dopajului erau inexistente. El beneficia de injecții intravenoase.

lumea sportului - Scandaluri celebre din lumea sportului

Lance a mai declarat că fară dopaj nu avea cum să câștige Turul Franței, o cursă infernală. Ca să fii numărul 1 trebuie să te dopezi, a mai spus el.

loading...
To Top