Scandaluri amoroase din istoria mondenă a României

Mihai Viteazul mai era numit și Principele nebun. El rămâne în istorie prin politica sa ambițioasă. În ceea ce privește viață personală, a fost căsătorit cu doamna Stanca, cu care a avut doi copii, Florica și Nicolae.

Dintr-o relație extraconjugală cu Marula, o femeie din Târguşor, a mai avut o fiică pe care a recunoscut-o legitim. Se zice că ar fi existat un hrisov care a fost prilej de proces între cele două fiice ale sale.

Mihai Viteazul a fost înconjurat de multe femei frumoase, fapt care a dus la deteriorarea relației cu soția sa. Velica a fost marea dragoste a voievodului. Erau nedespărțiți, iar atunci când pleca la Târgoviște o lua cu el.

Povestea lor de dragoste a făcut înconjurul Europei, mulți considerând că afacerile tării se aflau în mâinile amantei. În anul 1600, ia drumul pribegiei, iar doamna Stanca și fiul său, Nicolae, rămân ostatici în cetatea Făgărașului.

Nicolae Iorga a ridicat un bust în memoria doamnei Stanca, pe care a scris, Aici a suferit toate umilințele și amenințările, pentru că a cerut dreptate neamului său, chinuită și veșnic nemângâiata soție a lui Mihai Viteazul, doamna Stanca.

Loading...

Nicolae Iorga o numea pe Velica, stăpâna prin iubire a Ardealului. Velica era nepoata celebrei doamne Chiajna și soția nobilului italian Fabio Genga, un apropiat al lui Sigismund Bathory.

La început, Velica a fost traducătoare pentru cei doi, mai târziu, avea să se înfiripe o idilă. În anul 1599, Velica își ia numele de Doamna Velica, un titlu pe care numai soțiile de voievozi îl aveau.

Constantin Gane scria despre Velica, o afișa, o impunea, cerea să i se închine lumea ca unei fete de domniță ce era și ca unei Doamne ce ar fi putut să fie. Doamna Stanca a fost umilită atunci când voievodul a adus-o la curte, la Târgoviște, acolo unde ea locuia.

Nu este primul scandal de acest fel, în istoria românilor. Unii voievozi au rămas în istorie prin prisma relațiilor extraconjugale. Iliaș Rareș, fiul lui Petru Rareș, a copilărit la Înalta Poartă.

Scandaluri amoroase

După moartea tatălui său, a fost ales domnitor. El a scandalizat pe toată lumea prin orgiile sexuale cu servitori turci și cadâne. După multe scandaluri, renunță la tron și trece la religia mahomedană. Pleacă la Constantinopol unde primește numele de Mehmet.

Alexandru Iliaș, un alt domnitor, a scandalizat în anul 1620 Moldova, prin relația pe care a avut-o cu un sfetnic grec, Baptiste Veveli. L-a ridicat pe amant la cele mai înalte ranguri și s-a iubit cu el în văzul tuturor.loading...
S-ar putea să-ți mai placă și