Take a fresh look at your lifestyle.

Sateliții, de la anticiparea cutremurelor la spionaj

Europenii au lansat în 25 aprilie 2018, satelitul Sentinel-3B. Lansarea s-a efectuat cu ajutorul rachetei rusești Rockot, de pe cosmodromul Plessetsk, din nordul Rusiei. Satelitul orbitează în jurul Pământului la o distanță de 815 km.

Satelitul are o durată de viață de 7 ani și la bordul său este carburant pentru o activitate operațională de 12 ani.
În februarie 2017, a fost lansat un satelit similar cu Sentinel-3B, ambii făcând parte dintr-un proiect ambițios care se numește Copernicus.

Cei doi sateliți au capacitatea de a transmite imagini ziua și noaptea, indiferent de condițiile meteorologice. Cei doi sateliți au capacitatea de a înregistra tot ceea ce se întâmplă în oceanele, mările și lacurile de pe glob.

În orbita Pământului au fost lansați, începând cu anul 1957, peste 5000 de sateliți care ne supraveghează și ne ascultă. Cei mai mulți aparțin SUA și Rusiei. În aprilie 2015, șeful Comandamentului spațial rus, Oleg Maidanovici, făcea declarații despre existența unui număr important de sateliți de spionaj care transmit informații despre zonele militare rusești. El susținea că există o adevărată flotă de sateliți spioni, deasupra Rusiei.

El mai declara, că în prezent, este o adevărată luptă spațială dată cu ajutorul sateliților de spionaj. Marile puteri lansează cât mai discret posibil sateliți care sunt numiți sateliți de colectare de informații. Fiecare țară este interesată de o anumită zonă. Japonia este interesată de Coreea de Nord, India de Pakistan, SUA de Rusia și China și lista poate continua.

Israelul, cei mai performanți sateliți de spionaj

Israelul are cei mai performanți sateliți de spionaj. Cel de al șaptelea satelit de acest gen a fost lansat în anul 2016. Țările vecine, Iranul, Irakul, Siria, au criticat dur această lansare, susținând că țările lor sunt vizate în primul rând.

Loading...

Sateliții de spionaj sunt dotați cu aparatură ultra sofisticată și au fost fabricați în parteneriat cu SUA. Imaginile transmise de satelitul Eros B sunt de o acuratețe excepțională și au o rezoluție de 70 cm.

Sateliții, ajutor în cazul unor catastrofe

Harta internațională, spațiu și catastrofe majore, a fost creată cu ajutorul imaginilor surprinse de sateliți. În februarie 2018, un avion de linie care decolase de pe aeroportul din Teheran, s-a prăbușit din cauza condițiilor meteorologice violente. Cu ajutorul aceste hărți, a fost descoperită epava avionului în timp record.

Harta oferă imagini și cu zonele afectate de calamități naturale, inundații, cutremure, erupții vulcanice. Cercetătorii francezi și japonezi lucrează la proiectul unui satelit care va fi dotat cu un teledetector de seisme. Aparatul va identifica zonele unde se vor produce cutremure.

În fiecare an, inundațiile, erupțiile vulcanice și cutremurele produc pagube materiale de peste 100 miliarde de euro și peste 100000 de victime. Numai în Japonia, într-un an se produc între 500 și 1000 de cutremure.

loading...

Comentariile sunt închise.