ȘASE TEORII CONTROVERSATE DESPRE ORIGINEA VIEȚII PE PĂMÂNT

ȘASE TEORII CONTROVERSATE DESPRE ORIGINEA VIEȚII PE PĂMÂNT

Toate culturile lumii au dezvoltat teorii care să explice originea vieții. În Evul Mediu școlile europene au dezvoltat teoria conform căreia creaturile mici, insecte, amfibieni și șoareci au apărut prin generare spontană, adică asamblare de la sine, din materia fără viață.

            Vă prezentăm șapte teorii controversate despre originea vieții pe Pământ.

            Teoria supapei primordiale

            Când Pământul s-a format nu exista materie organică. Totuși, acum miliarde de ani, materia anorganică s-a transformat în materie organică, proces numit abiogeneză.

            Unii cercetători consideră supapa primordială incubatorul mamă și atribuie acesteia rolul elementar în formarea aminoacizilor.

            Teoria fulgerului

Loading...

            Scânteile electrice pot genera aminoacizi și glucide într-o atmosferă saturată cu vapori de apă, metan, amoniac și hidrogen, fapt demonstrat prin celebrul experiment Miller Urey. S-a demonstrat că acțiunea unui fulger ar putea sta la originea vieții.

            Teoria comunității din argilă

            Primul compus organic sau aminoacid a apărut în mediul de argilă. Argila are două proprietăți ce îi pot atribui, cumulat, denumirea de leagăn al vieții, capacitatea de a înmagazina energia și capacitatea de a transfera energia provenită mai ales din dezintegrările nucleare sau din procesele termochimice de natură magmatică. Argila ar putea fi un cuptor în care substanțele anorganice se pot transforma în substanțe organice.

            Teoria izvoarelor hidrotermale

            Viața a apărut în izvoare hidrotermale, la adâncime mare, unde moleculele bogate în hidrogen au dat naștere la primul aminoacid.

            Această teorie este susținută de o descoperire făcută în 1979. S-a demonstrat că faune fabuloase s-au dezvoltat în condiții vitrige, adaptate la întuneric, cum ar fi crabi, pești, bacterii.

originea vietii

            În anul 2000 o echipă de cercetători au descoperit orașul pierdut, aflat în oceanul Atlantic. Acolo sunt formațiuni muntoase care sunt de 4000 de metri înălțime deasupra fundului oceanului. Acești munți submarini au izvoare cu apă dulce care au favorizat apariția unei faune de nevertebrate.

            Teoria originii vulcanice

            Sulfura de carbon este emisă de către vulcan. Este un compus chimic extrem de reactiv. În mediul apos acesta suferă o reacție de hidroliză. Așadar reacția de condensare a aminoacizilor s-a produs în mediul uscat, vulcanic.

            Panspermia

            Câștigător al premiului Nobel pentru chimie, în 1903, cercetătorul de origine suedeză, Svante Arrhenius, susține că  viața are origini extraterestre. Viața a fost adusă pe Terra, prin intermediul unui meteorit și apoi a proliferat.

            Nasa a anunțat începând cu 1996, că a descoperit meteoriți pe care erau urme fosile de microorganisme. Unii meteoriți proveneau de pe Marte.

loading...

Related posts