Sase exemple de democratie in regnul animal

Democraţia este un act care se bazează pe votul universal și suveranitatea națiunii sau a grupului. Cărțile de istorie ne învață că democrația s-a născut în Grecia antică și s-a dovedit a fi cel mai performant sistem de guvernare, cel puțin până să fie contaminată de principii ascunse și frivole ale oamenilor.

Pentru că lecția de democrație să fie cât mai bine înțeleasă trebuie să facem o paralelă între lumea animală și societatea actuală. Majoritatea speciilor de animale nu se joacă de-a politica, așa cum îi place s-o facă omului, ele ghidându-se după anumite principii moștenite, sau chiar transmise genetic din generație în generație. Astfel, rădăcinile democrației pot fi văzute și înţelese odată cu studierea regnului animal, care reamintește cu desăvârșire de puterea regnului animal.

Cerbul comun 

Cerbii eurasiatici trăiesc în grupuri extinse și atunci când sunt gata să se mute mai departe, pentru căutarea ierbii proaspete, decizia se ia numai în cazul în care 60% din membri grupului s-au ridicat în cele patru copite. Astfel, în lumea cerbilor votarea se face în copite și chiar dacă cele mai tinere exemplare nu au experiența necesară, decizia finală se ia pe bază democratică și nu dictatorială. Grupurile sunt mai puțin impulsive, fapt pentru care decizia democratică este cea mai flexibilă pentru asigurarea existenţei speciei.

Cimpanzeii

Loading...

Cimpanzeii sunt cele mai apropiate rude biologice ale omului, 98% din genomi fiind identici. Atunci este destul de firesc ca aceste primate să demonstreze calități asemănătoare cu cele ale omului. Masculul alfa nu este ales prin vot democratic, însă, el nu poate conduce grupul fără susținerea majorităţii femelelor. Acestea pot fi foarte pretențioase și dacă nu sunt de acord cu masculul alfa nu se vor împerechea cu el, ceea ce va duce la schimbarea sa.

Albine melifere

Albinele sunt insecte extrem de sociabile și chiar dacă ele trăiesc conduse de o regină, sistemul din care fac parte nu poate să fie numit unul monarhist. Regina este doar un instrument de înmulțire a speciei, dar deciziile importante pentru buna funcţionare a stupului sunt luate de albinele muncitoare. Atunci când albinele cercetașe dansează pentru a indica un loc convenabil pentru întemeierea familiei de albine pot exista disensiuni în alegerea locului. Celelalte albine pentru a le determina pe cele cercetașe să schimbe locul, le bat cu capul până renunță la dansul inițiatic. Numai atunci când majoritatea crede că locul ales este bun, atunci albinele cercetașe sunt lăsate să-și exercite vocația.

Bivolii africani

Ca şi cerbii, bivolii africani sunt ierbivore de turmă, care iau adesea decizii de grup privind timpul și direcția mișcării. În anii 1990 cercetătorii au înţeles că ceea ce părea ca o întindere obișnuită a coloanei, a fost de fapt, un fel de mod de vot, când femelele arată preferințele lor despre călătorie, ridicându-se şi uitându-se într-o direcție și apoi din nou ocupând poziția culcată. La procesul de votare participă doar femelele adult, astfel se stabilește direcția de mers a grupului.

Gândacii

Gândacii nu se pot lăuda cu un sistem de organizare complex precum cel al albinelor sau furnicilor, dar un experiment al oamenilor de știință a demonstrat un fapt interesant. S-au luat 50 de gândaci și li s-a pus la dispoziție 3 adăposturi în care puteau încape doar 50 de gândaci în fiecare. Deoarece gândacii preferă întunericul, ei repede s-au împărțit în grupuri și s-au ascuns în adăposturi. Nu s-au comportat deloc haotic, împărţindu-se în două grupuri de 25 de gândaci fiecare ocupând astfel doar două din cele trei adăposturi. Fără o comunicare sofisticată, informații la nivel global și comparaţii clare de opțiuni disponibile, animalele pot evalua disponibilitatea resurselor, precum și să se adapteze la modul de formare a grupurilor într-o anumită localitate.

Porumbeii

Potrivit biologilor de la Universitatea din Oxford, porumbeii demonstrează o ierarhie socială complexă, în care, chiar și păsările cu un statut social scăzut pot vota pentru următorul zbor al stolului. Cercetătorii au descoperit că majoritatea păsărilor îşiexprimă” opiniile lor pe parcursul luării deciziei, dar în sistemul de rang flexibil, asigurându-se că unele păsări sunt mult mai apte să conducă stolul, în timp ce altele sunt dispuse să le urmeze. Oamenii de ştiinţă sunt siguri că o astfel de schemă poate fi o modalitate deosebit de eficace pentru luarea deciziilor.loading...
S-ar putea să-ți mai placă și