Take a fresh look at your lifestyle.

ȘARPELE ÎNTRE MIT ȘI REALITATE: Protectorul adevărului absolut

În toate culturile, simbolismul șarpelui este unul dintre cele mai complexe, un adevărat arhetip, reunind semnificații contradictorii – viață și moarte, lumină și întuneric, sacru și profan, vizibil și invizibil, materie și spirit, teluric și spirit, început și sfârșit, finit și infinit.

Este latent, tainic, imprevizibil, capabil să se transforme. Raportat la condiția umană, șarpele reprezintă zona obscură, în care își au originea și sufletul și libidoul. În cultura indiană, șarpele încolăcit stă la baza coloanei vertebrale, corespunzând osului sacru, acolo unde energia primordială este reprezentată sub forma unei spirale. În cultura egipteană, șarpele încolăcit își înghite coada, sugerând existența ciclică a naturii.

Șarpele se regăsește gravat pe sarcofage, coloane, obiecte de artă, sugerând unitatea dinte Yang și Yin, noapte și zi, bine și rău. În mitologia scandinavă, șarpele alb în interiorul unui ochi, reprezintă începutul și sfârșitul tuturor lucrurilor.
La indieni, atunci când se construiește o casă, se bate un țăruș în pământ, care în mod simbolic reprezintă capul unui șarpe. La alte popoare asiatice, ființele subpământene ale echilibrului sunt elefanții, broaștele țestoase, crocodilii. În mitologia românească, șarpele este un simbol malefic. El trebuie omorât prin tăierea capului, pentru că acolo i se află puterea.

Se spune că de Sfinții Mucenici, pe 9 martie, nu trebuie să i se pomenească numele, casa trebuie să fie înconjurată cu cenușă și să se facă focuri, pentru a împiedica intrarea lui în gospodărie. Elementul comun al mitologiei românești cu alte mitologii este faptul că șarpele reprezintă fecunditatea. Lepădându-și pielea sistematic, fără durere, el simbolizează, renașterea, tinerețea.

În unele centre de înfrumusețare și SPA din Israel, se fac masaje cu ajutorul șerpilor, aceștia având rolul de a relaxa mușchii. Primul medic care a scris și a utilizat veninul de vipere în anumite terapii a fost medicul grec Kikandros, 200-130 î.e.n. În timp, s-a dovedit că veninul de viperă este benefic pentru boli de cancer, ulcer, hemofilie, cangrene, dar și în cosmetică.

Veninul șarpelui are un aspect incolor, vâscos și fără miros. Uscat în vid, acesta se transformă în cristale și ținut în vase ermetice își păstrează toxicitatea ani întregi. În China și în Vietnam, localnicii se dau în vânt după băuturile în care se află șerpi. Ei susțin că aceste băuturi au calități medicale deosebite.

Loading...

Consumatorii sunt avertizați să consume băutura în cantități mici, pentru a preveni otrăvirea. În Vietnam se produce un vin din șarpe și scorpion, care se spune că are puteri afrodisiace. Începând cu data de 6 august, în Kefalonia, Grecia, apar mulțimi de șerpi în jurul bisericilor, iar în data de 15 august, aceștia intră în biserică și se urcă pe icoana Maicii Domnului. Șerpii au dimensiuni mici, o cruce neagră pe cap și limba în formă de cruce. După slujbă, șerpii se retrag în munți. Interesant este faptul că numai în perioada 6-15 august, pot fi întâlniţi pe insulă.

Localnicii susțin că venirea lor aduce un an bun. Au fost două excepții când nu au apărut. În 1940, din cauza războiului și în 1953, când a fost un mare cutremur. Cel mai mare șarpe din România, trăiește în Dobrogea, atinge 2 metri și se numește şarpele pufăitor, pentru că scoate un sunet înfiorător, atunci când este atacat. Totuși, localnicii vorbesc despre existența unor șerpi de dimensiuni mult mai mari.

serpii-maicii-domnului

În 1970, la Gura Portiței s-a produs un incident inedit. Un grănicer care își făcea rondul de noapte, aude un zgomot dintr-un tufiș. Trage un glonț în tufiș, zona este încercuită, crezându-se că este vorba despre un spion rus, era perioada războiului rece. În realitate, în tufiș au descoperit un șarpe cu o lungime de 6 metri. Soldații au aruncat șarpele în apă, moment în care unul dintre soldați s-a zgâriat într-un solz al șarpelui. Soldatul și-a pierdut cunoștința.

Timp de două zile, soldatul a fost între viață și moarte, prezentând simptome de otrăvire. S-au făcut analize, dar nu a fost descoperit venin, în interiorul organismului. După două zile, soldatul și-a revenit. Autoritățile au vrut să recupereze trupul șarpelui din apă, a fost periată toată zona de către scafandrii, dar șarpele nu a mai fost găsit.

loading...

Comentariile sunt închise.