Mistere

Sarcofagul lui Iacob, fiul lui Iosif, fratele lui Iisus

De mai bine de 10 ani, un proces interesant se desfășoară între un colecționar de artefacte și statul evreu. Miza este una fabuloasă, demonstrarea veridicității sarcofagului în care a fost înmormântat fiul lui Iosif, adică fratele de sânge al lui Iisus.

Oded Golan, un colecționar de artefacte din Israel, susține că este în posesia unor piese autentice, care demonstrează că Iosif ar mai fi avut un fiu, pe nume Iacob. Această teorie presupune că mântuitorul Iisus ar fi avut un frate, al cărui oase sunt prezente într-un sarcofag de dimensiuni mici. În acea vreme, după ce trupul putrezea, oasele erau prelevate și puse într-o asemenea cutie.

Mai mult de atât, colecționarul a adus în fața experților două probe prin care susține autenticitatea poveștii sale. Prima este inscripția de pe osuar care spune că acolo se află oasele lui „Iacob, fiul lui Iosif, fratele lui Iisus„. Cea de-a doua probă este Tableta Yoash, o piatră rectangulară de dimensiuni medii, de pe care se pot desluși câteva rânduri de scriere străveche.

Pe acest artefact sta scrisă o parte din povestea Primului Templu, pe care l-a construit Solomon. Ruinele acestui templu nu s-au descoperit niciodată, iar singurele informații se regăsesc în Biblie. Se presupune că Primul Templu a fost construit de Solomon pe Muntele Zion, iar după distrugerea sa regele Irod a ridicat un altul exact în același loc.

Cu toate că aceste informații par reale, specialiștii evrei le-au contestat din diverse motive. În primul rând, susțin ei că oricine putea să graveze un text pe un sarcofag, iar dacă ruinele Primului Templu nu au fost descoperite, el nu ar fi existat cu adevărat. Din aceste două motive, artefactele lui Golan sunt considerate un fals grosolan.

sarcofag 400x229 - Sarcofagul lui Iacob, fiul lui Iosif, fratele lui Iisus

Nu există probe reale prin care arheologii să demonstreze falsitatea obiectelor de cult și colecționarul susține că din cauza faptului pentru care nu vrea să le doneze stratului evreu îi sunt contestate artefactele. Dacă s-ar recunoaște autenticitatea lor, nu doar că ar oferi o nouă perspectivă creștinismului, dar ar valora mai multe milioane de dolari. Aceste două aspecte nu sunt deloc pe placul statului evreu, care încearcă astfel mușamalizarea unui adevăr istoric de proporții incomensurabile.

loading...
loading...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top