Take a fresh look at your lifestyle.

Sarcofagele din Karajia, enigmaticele morminte funerarii ale unei civilizații din Peru

0

Una dintre cele mai fascinante civilizații din America de Sud poartă numele de Chachapoyas sau „Războinicii Nopților”. Aceasta a trăit în pădurile din nordul statului Peru și a lăsat moștenire numeroase artefacte și monumente incredibile.

Sarcofagele din Karajia

Una dintre cele mai fascinante opere arhitecturale ale misterioasei civilizații Chachapoyas sunt sarcofagele din Karajia. Acestea au fost descoperite în pădurea amazoniană de arheologul Federico Kauffmann Doig, în 1985. Sarcofagele din Karajia sunt unice, datorită înălțimii lor. Acestea măsoară nu mai puțin de 2,5 metri și din acest motiv au stârnit numeroase controverse. Au fost realizate în acest fel ca să adăpostească corpurile unor oameni giganți sau pur și simplu constructorii au vrut să fie văzute din îndepărtare?

Aceste sarcofage se află pe o stâncă și din acest motiv au rămas intacte. Locul este greu accesibil și vandalii nu au putut ajunge la ele. Arheologii susțin că au fost construite cu mult înainte ca civilizația Chachapoyas sî dispară, undeva prin anul 1400.

Inițial, sarcofagele au fost 7 la număr, iar acum au mai rămas doar șase. Se presupune că unul dintre ele s-a prăbușit în timpul cutremurului din 1928. Cu toate acestea, pentru că sarcofagele au fost lipite între ele, după ce al șaptelea s-a prăbușit, a lăsat o gaură în al șaselea și astfel arheologii au putut să vadă ce este în ele.

S-a stabilit că în ele se află mumii învelite în piele. Nu se poate determina ce înălțime au aceste mumii și anul în care au fost înmormântate, dar se presupune că au o vechime aproximativă de 600 de ani.

Loading...

Civilizația Chachapoyas

Civilizația Chachapoyas a fost una incredibilă. Ea locuia în nordul Anzilor localizat în nordul statului Peru de azi şi totodată deţineau şi calea de acces spre Amazon. Aceasta i-a pus exact în drumul extinderii imperiului incas care după ce a încercat să-i convingă prin tratative a apelat la forţa armelor. Deabia după un an de lupte aceşti neînfricaţi războinici care luptau şi trăiau pe culmile Anzilor au fost îngenuncheaţi.

Toate s-au întâmplat în timpul domniei lui Tupac Încă Yupanqui în a doua jumătate a secolului al XV-lea. Ca şi orizont temporal poporul lor s-a stabilit prin anii 800 i.Hr în acele regiuni. Ei s-au mai revoltat şi după cucerire distrugând garnizoanele sau guvernatorii impuşi de încă, apărând mereu în cronicile incase ca un popor demn, războinic şi greu de supus. Astăzi au mai rămas doar urmele unor oraşe înfloritoare că Kuelap (botezat şi Machu Pichu al nordului cu peste 400 clădiri de locuit şi ziduri masive), Gran Pajatén şi Viră Vira.

 

loading...